Biomassa-installatie bij zwembad in Winschoten die eerder 'verstikkende rook' uitstootte gaat weer aan voor test

Otto Schröder woont bij de parkeerplek van het zwembad De Watertoren in Winschoten, hij was niet blij met de biomassa-installatie. Foto: Huisman Media

De uitgeschakelde biomassa-installatie bij zwembad De Watertoren in Winschoten gaat drie dagen proefdraaien om te onderzoeken of het met enkele aanpassingen wel binnen de normen kan blijven. Dat heeft de gemeente Oldambt laten weten in een brief aan omwonenden.

De installatie gaat op 26, 27 en 28 augustus weer aan, het doel daarvan is om te zien of het met enkele aanpassingen wel mogelijk is om binnen de normen te blijven. De installatie moest eind vorig jaar uit omdat het teveel koolmonoxide, (fijn)stof, benzeen en aldehyden uit zou stoten. Ook de biomassa-installatie bij MFC De Hardenberg in Flinsterwolde moest om die reden uit.

‘Verstikkende rook’

Omwonenden klaagden over ‘een vieze brandlucht’, ‘verstikkende rook’ en dat het ‘woongenot tot een absoluut dieptepunt was gezakt’. De Nationale Ombudsman concludeerde in een recent rapport bovendien dat de communicatie rondom de plaatsing van de installaties en de manier waarop de gemeente met klachten over overlast omging, tekortschoten.

In de brief aan omwonenden schrijft wethouder Bard Boon dat met de kennis en inzichten van nu waarschijnlijk niet nog eens gekozen was voor ‘biomassa als duurzame energiebron op deze locatie’. De eigenaar van de installatie legt zich niet neer bij het besluit van de gemeente om de biomassa-installatie te sluiten. De gemeente moet de eigenaar de kans bieden om verbeteringen aan te brengen.

Nieuwe meting

Die wil opnieuw metingen laten verrichten door een onafhankelijk bureau. Bij de resultaten van het eerdere onderzoek, waaruit zou blijken dat de biogasinstallatie teveel schadelijke stoffen uitstootte, trekt het bedrijf de wenkbrauwen op. Ook wordt de producent van de ketel gevraagd om naar de cijfers en de installatie te kijken.

Over de test wordt een inwonersbijeenkomst gehouden op woensdag 19 augustus vanaf 18.30 uur in het gemeentehuis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu