Bioscoopmoorden voor de rechter: wat bezielde Ergün S?

Fotobewerking: Infographics DvhN

Waarom moest het schoonmakersechtpaar Gina en Marinus Visser dood? Wat bezielde verdachte Ergün S.? Dinsdag staat hij terecht voor de dubbele moord in bioscoop Pathé.

De rechtbank trekt één dag uit voor de behandeling van de zaak. Dat zegt niets over de impact: twee mensen worden op 26 oktober 2019 met een mes van het leven beroofd in het bioscoopcomplex aan het Gedempte Zuiderdiep. Er ontstaat een klopjacht op de vermoedelijke dader Ergün S., die op camerabeelden staat. Een dag later wordt hij door de politie overmeesterd bij een tankstation in de Stad. Daarbij schiet een agent de verdachte in een been.

Eén dag acht de rechtbank voldoende omdat de zaak niet ingewikkeld lijkt. De uit Rotterdam afkomstige S. ontkent niet dat hij verantwoordelijk is voor de dood van het echtpaar. Hij zegt dat hij een psychose had.

Psychische problemen

S. kampt al jaren met psychische problemen. Na de scheiding van de moeder van zijn dochtertje ging het bergafwaarts met hem, vertelden buren na het drama in Groningen. Hij was mogelijk op zoek naar moeder en kind. De vrouw was bang voor hem en naar Noord-Nederland gevlucht. S. weigerde hulp. De familie had om een gedwongen opname gevraagd. Er was hulp in gang gezet, maar die kwam te laat.

Op eerdere, voorbereidende zittingen maakte de man een verwarde indruk. De rust en regelmaat in de gevangenis doen hem goed. ,,Het gaat redelijk goed met me’’, zei hij de laatste keer tegen de rechter. Afgelopen zomer is hij zeven weken opgenomen in het Pieter Baan Centrum. De onderzoeksresultaten komen ongetwijfeld aan de orde op de zitting.

Nog een schoonmaker bij Pathé

Gina en Marinus Visser uit Slochteren lijken willekeurige slachtoffers van een man die de weg kwijt is. Een andere collega is die zaterdagmorgen in de bioscoop aan het werk, nog voor zij aan hun dienst beginnen. Om de gebruikte bioscoopzalen van de grootste rommel te ontdoen: achtergelaten flesjes, blikjes, bekers en zakjes en dergelijke. Deze schoonmaker vertrekt als gebruikelijk rond 7 uur. Via een schuifdeur verlaat hij het pand. Door diezelfde deur glipt Ergün S. naar binnen. Hij zocht een plek om te slapen, zou hij later verklaren.

Hij verstopt zich in een kast met schoonmaakspullen. Even later arriveren Gina en Marinus. Zij opent de kast en staat oog in oog met S, die een mes in zijn hand heeft. Zij gilt en hij steekt toe. Marinus komt af op het lawaai. Ook hij legt het af tegen Ergün en zijn mes. Later verklaart S. dat hij dacht dat ze lid waren van elitetroepen die zijn dochter om het leven hadden gebracht.

Elke ochtend ronde door complex

Twee medewerkers van Pathé maken ‘s ochtends altijd een ronde door het gebouw om te controleren of alles in orde is. Die zaterdagmorgen vinden zij de ernstig toegetakelde slachtoffers. Ze zijn dan al overleden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu