Bips van Bet | Het beeld van Groningen

Blote Bet heet eigenlijk 'Landbouw en veeteelt'.

Blote Bet heet eigenlijk 'Landbouw en veeteelt'. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: eerste naaktbeeld van de stad.

Landbouw en veeteelt is haar naam en ze is geregeld gefotografeerd. Maar niet zo vaak vanuit deze hoek. Voor ophef zorgt Blote Bet, zoals de bijnaam van dit standbeeld bij de Herebrug in Groningen luidt, allang niet meer. Direct na haar onthulling was dat anders.

De schepping van Wladimir de Vries zou onrealistisch zijn, want de korenaren die Bet elegant tussen haar duim en wijsvinger houdt zouden akelig schuren tegen de blote huid. Maar Bet is van brons en ervaart geen enkel ongemak.

Allegorisch of niet, zo’n blote, grote juffrouw riep in de jaren vijftig op zedelijk vlak weerstand op. Een mannelijke Stadjer was juist op een andere manier ontevreden: hij liet schriftelijk weten dat hij Bets borsten liever groter had gezien!

Het zal vast niet de laatste keer zijn dat Blote Bet de krant haalt dit jaar. In december beleeft de Herebrug namelijk zijn 70ste verjaardag en daarmee het eerste naaktbeeld van de stad ook. Hopelijk wordt ze in het zonnetje gezet, net als tijdens de feestelijke opening van de fonkelnieuwe brug in 1953. De Herebrug is tenslotte ook háár brug.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl