Bizar vervolg op de moord op het NSB-gezin Ebels, driekwart eeuw geleden in de Kroonpolder

Een coldcasezaak naar de dood van een NSB-gezin in de Kroonpolder bij Drieborg leek na driekwart eeuw opgelost. Toch zijn er nog rafelranden die gladgestreken moeten worden. Onderzoeker Gerard Olinga komt met een ‘bizar’ vervolg.

Oud-rechercheur Gerard Olinga in de Kroonpolder; achter de in 1951 nieuw gebouwde boerderij.

Oud-rechercheur Gerard Olinga in de Kroonpolder; achter de in 1951 nieuw gebouwde boerderij. Foto: DvhN

Olinga mag dan al jaren uit Oost-Groningen vertrokken zijn, het drama in de Kroonpolder dat zich afspeelde rond de bevrijding en waarbij het NSB-gezin Ebels (drie jonge kinderen en beide ouders) om het leven kwam, liet de oud-agent uit Lienden nooit los. Hij schreef er een boek over, De Doofpotbewakers , dat dit jaar verscheen.

Na tientallen jaren speurwerk kwam hij tot de conclusie dat niet de Poolse bevrijders, zoals werd aangenomen, maar streekgenoten het gezin moeten hebben gedood. Ebels was een fanatieke NSB’er die letterlijk tot het laatst in de nazizaak geloofde. De boerderij werd na de schietpartij in brand gestoken en ging verloren.

Bizar verhaal

Olinga leek uitgerechereerd. Maar niets is minder waar. Het boek en de publicaties erover hebben de nodige emoties losgemaakt. Er zijn nieuwe bevindingen gedaan. ,,Het leidde tot veel reacties en nieuwe informatie’’, aldus Olinga. Zo veel zelfs dat hij besloot met een vervolg te komen dat in het voorjaar van 2021 moet verschijnen. Het wordt volgens de oud-rechercheur een bizar verhaal dat vooral over de laatste dagen op de boerderij gaat.

Want niet alleen het gezin Ebels kwam om het leven. De boerderij, dicht bij de Duitse grens, was een toevluchtsoord voor NSB’ers die gevlucht waren voor de geallieerden, maar de grens niet over konden. Onder wie NSB-evacués uit Zuidland.

Nieuwe bevindingen

Ook zij kwamen om. ,,Zaten ze in de kelder en konden ze niet vluchten toen de boerderij in brand werd gestoken? Of zijn ze doodgeschoten omdat ze getuige waren van het fusilleren van het gezin Ebels?’’ vraagt Olinga zich in het boek af.

,,Het zou me niks verbazen als er zelfs meer slachtoffers zijn. Want er zaten meer NSB’ers ondergedoken. Mensen uit andere delen van het land die waren gevlucht voor de opmars van de geallieerden en de Duitse grens niet over konden.’’

Het drama speelde zich af op 17 april 1945. Half april volgend jaar moet het boek uitkomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu