In dit verhaal speelt geen mens of dier de hoofdrol maar een rivier: de Ruiten Aa. Die heeft zijn oude kronkelige loop terug en loopt heel romantisch door het land van Westerwolde

De hermeandering van de Ruiten Aa is voltooid. Ook in Renneborg heeft hij zijn kronkelige loop terug gekregen. En daarmee veel van zijn oude charme.

De Ruiten Aa kronkelt zich weer lieflijk door Renneborg.

De Ruiten Aa kronkelt zich weer lieflijk door Renneborg. Foto: Huisman Media

In dit verhaal speelt een rivier de hoofdrol. Hij heet de Ruiten Aa, stroomt door Westerwolde en heeft zijn oude, kronkelige loop teruggekregen.

In het laatste decennium werd al met dat hermeanderen begonnen. En nu, zo liet de provincie Groningen deze week weten, zit de klus er helemaal op. Het deel van de rivier tussen de buurtschappen Ter Walslage en Renneborg is als laatste aangepakt.

In Renneborg, nabij Vlagtwedde, zijn op deze mooie vrijdagochtend de resultaten van die aanpak goed zichtbaar. De rivier kronkelt er lieflijk door het land. De stilte wordt er slechts lichtjes gebroken door het zoemen van insecten, heel ver weg klinken geluiden van menselijk verkeer.

Lichte zomernevel

Bij de brug, die de rivier op de Renneborgerweg overschrijdt, nodigen bordjes uit om over de paden langs de oevers te komen wandelen, zuid- of noordwaarts. De paden lopen tot zover het oog reikt, een lichte zomernevel hangt boven hen.

Zo’n halve eeuw geleden zag het er hier heel anders uit. De rivier was toen rechtgetrokken, ten behoeve van onder meer de landbouw. Die ‘zakelijke’ tijd werd aan het eind van de vorige eeuw verdreven door een nieuwe tijdgeest. Die gaf en geeft de natuur en het milieu een belangrijkere plaats. De provincie, gemeenten, natuurorganisaties, waterschap en het rijk besloten toen tot de hermeandering en het inrichten van de oevers als natuurgebied. Een megaklus die nu dus is afgerond.

Wekelijkse fietstochten

Het mijmeren over die tijdgeest wordt onderbroken door een mens. Erik Middel. Hij fietst over de brug en stopt om naar de rivier te kijken. Middel woont in Wedde en was enkele jaren geleden betrokken bij een verkeersongeluk. ,,Als therapie maak ik vaak een fietstocht. Vanochtend ook. En altijd steek ik de Ruiten Aa over.’’

Hij houdt van de rivier zoals die er nu bij ligt ,,Hij ziet er prachtig uit. Op de oevers zal zich ook steeds meer natuur gaan ontwikkelen. Ik ben ook visser en ook in die hoedanigheid blij dat de oude Ruiten Aa terug is. Alleen zitten aan de kant is al mooi, de vangst is dan minder belangrijk.’’Hij vervolgt dan zijn fietstocht en bij de Ruiten Aa keert de zomerstilte terug. Een stilte die zo goed past bij het nieuwe, of beter gezegd, het oude gezicht van die rivier.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu