Politie handhaaft met Hemelvaart. Burgemeester Schuiling doet oproep: 'Blijf niet hangen met bier en barbecue'

Politie en ordehandhavers gaan donderdag optreden tegen Groningers die zich bij stralend Hemelvaartsweer verzamelen met bier en barbecue in parken of bij recreatieplassen.

Dat zegt voorzitter Koen Schuiling van de Veiligheidsregio Groningen. De afgelopen weken was het bij vlagen al behoorlijk druk op populaire hotspots in de provincie zoals het Noorderplantsoen, het Lauwersmeer en recreatieplas Borgerswold. ,,Af en toe wordt het iets té gezellig’’, stelt Schuiling.

Met het voorspelde mooie weer trekt dat donderdag naar verwachting nog verder aan. Op zich is verpozen in het park of aan het water toegestaan, maar ‘hangen’ is taboe. Ordehandhavers zien bij mooi weer echter steeds meer mensen die zich installeren met barbecue en een drankje.

‘Beperk je verblijfsduur op populaire hotspots’

,,Daar worden we iets strakker op’’, zegt Schuiling. Als bezoekers blijven hangen neemt het risico dat het virus wordt overgedragen toe. De Groningse burgemeester roept de Groningers daarom op de verblijfsduur op publieke hotspots zoveel mogelijk te beperken. Wie dat niet uit zichzelf doet, wordt daarop aangesproken.

De VRG zet donderdag niet nog meer menskracht in om de publieksstromen in recreatiegebied en winkelstraten in goede banen te leiden, zegt Schuiling. ,,Daarvoor hebben we nu al een heel contingent extra handhavers op de been die als het nodig is mensen aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Tot nu toe werkt dat goed.’’

‘Ga niet op de bonnefooi naar de waddeneilanden’

Een bezoek aan de waddeneilanden moet vooraf goed worden gepland, waarschuwt de VRG-voorzitter. De veerdiensten vanuit Lauwersoog en de Eemshaven draaien nog steeds een beperkte dienstregeling. ,,Ga niet op de bonnefooi naar Schiermonnikoog of Borkum, maar controleer vooraf of er plek is. Dat voorkomt teleurstellingen want de kans is groot dat je voor een dichte deur komt.’’

Volgende week duidelijkheid voor horeca en terrassen

Over de heropening van de horeca per 1 juni verwacht de Groningse burgemeester volgende week spijkers met koppen te slaan met de bedrijfstak. Zowel op landelijk als lokaal niveau wordt nu nog gesproken over de precieze voorwaarden. In Groningen dringen café- en restauranthouders aan op tijdelijke uitbreiding van het terras, nu ze in hun zaak voorlopig hooguit dertig gasten mogen ontvangen.

De gemeente staat daarvoor open, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Niet alle aanvragen kunnen worden gehonoreerd, zegt Schuiling ,,Zeker in de binnenstad is het passen en meten binnen de beschikbare ruimte.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu