Geen treinen tussen Groningen en Groningen Europapark door blikseminslag (update: herstel is lastiger dan gedacht en loopt uit, hinder duurt tot 14.00 uur)

. Foto: Archief ANP

Door blikseminslag rijden er vrijdagochtend tussen Groningen en Groningen Europapark geen treinen. De NS zet tussen Assen en Groningen bussen in.

Update: Monteurs van Prorail hebben de schade aan het spoor hersteld. Sinds 15.00 uur rijden er weer treinen over het traject.

Spoorberheerder Prorail verwacht dat de hinder tot 14.00 uur duurt. In eerste instantie werd uitgegaan van hervatting van het treinverkeer om 8.30 uur, dat verschoof in de loop van de ochtend via 9 uur, 11.30 uur en 12.30 uur naar het huidige verwachte tijdstip.

Reparatie is complexer dan verwacht

ProRail laat op de website weten dat reparatie van de schade complexer is dan het op het eerste gezicht leek. 'Zoals vaker het geval is bij blikseminslag, blijkt bij reparatie van het ene onderdeel dieper in het systeem weer een ander onderdeel kapot te zijn.' De verwachte eindtijd is onzeker, dus kan nog veranderen. Op de website geeft ProRail uitleg over hoe ingewikkeld schade door bliksem kan zijn .

NS neemt het zekere voor het onzekere

Dat het tijdstip in de loop van de ochtend steeds opschoof, heeft er volgens Prorail-woordvoerder Coen van Kranenburg mee te maken dat vervoerder NS 'het zekere voor het onzekere' moet nemen. NS staakt bij een storing de dienstregeling, en personeel en materieel worden dan 'buiten dienst' geplaatst.

Zodra Prorail de storing verholpen heeft, moeten de treinen meteen weer gaan rijden. Om dat mogelijk te maken, en er dus niet op materieel en personeel gewacht hoeft te worden, houden de Spoorwegen een 'scherpe' tijd aan. Het is eenvoudiger om hervatting van het treinverkeer vooruit te schuiven dan om dat naar voren te halen.

Nieuws

Meest gelezen

menu