'Bob Mata' geeft op 101ste verjaardag pianoconcertje voor locoburgemeester in Middelstum

Bob Mata trakteerde de loco-burgemeester op een klein concertje. Foto: Bram Noordhuis

Gerardus Henricus van Zalm heeft vrijdag zijn 101ste verjaardag gevierd in het Hippolytushoes in Middelstum. Locoburgemeester Annalies Usmany nam namens de gemeente Eemsdelta een mooie plant mee, maar kreeg er ook iets voor terug, een klein pianoconcertje.

Van Zalm is zijn hele leven muzikant geweest. Zijn artiestennaam luidt Bob Mata en iedereen kent hem ook gewoon als Bob.

Sinds bijna een jaar woont hij in Middelstum, maar hij heeft zijn hele leven in Amsterdam gewoond. In Middelstum woont zijn zoon om de hoek. Van Zalm heeft twee kinderen, vijf kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Hij is nog redelijk gezond en wandelt nog regelmatig een rondje door het dorp en in het vlakbij gelegen bos.

Reis om de wereld als muzikant

Na de Tweede Wereldoorlog begon Van Zalm aan zijn reis om de wereld als muzikant. Hij trok eerst naar de Oriënt omdat er in Nederland als muzikant geen droog brood te verdienen was. Hij speelde een periode in Perzië, het huidige Iran, waar hij ook de kans kreeg om voor de sjah te spelen.

Optredens met het orkest van Nico de Vries leidden hem vervolgens naar alle windstreken. Hij koos er op den duur voor om als zelfstandig muzikant verder te gaan en werd entertainer. ‘s Winters trad hij veel op in Zwitserland en in de zomer speelde hij in Huis ter Duin in Noordwijk. Bob Mata was ook een graag geziene gast in bekende restaurants en hotels als Dikker en Thijs.

De Ivoorstreler

Zijn kunsten op de piano waren voor de Belgische tv aanleiding om het programma De Ivoorstreler aan hem te wijden. Acht jaar geleden ging het pianospelen door een beroerte niet meer, maar de afgelopen jaren heeft hij de draad weer opgepakt. Van Zalm speelt veel op zijn elektrische witte piano op zijn kamer.

Nieuws

menu