Bodem kas in zicht bij actiegroep 'Geen fracking in Pieterzijl'

pieterzijl Foto: Kees van de Veen

Bij actiegroep ‘Geen fracking in Pieterzijl’ is de bodem van de kas in zicht. Er is dringend geld nodig om de eigen advocaat te betalen.

Al sinds 2017 strijdt de actiegroep tegen plannen van het ministerie van Economische Zaken om ook het laatste gas te halen uit het kleine gasveld bij Pieterzijl-Oost. NAM wil hierbij gebruik maken van de zogenoemde frackingmethode, waarbij chemicaliën in de grond worden gespoten.

Het ministerie van EZ stemde hiermee al in. Dus zien de actievoerders geen andere optie dan de gang naar de Raad van State te maken. De zaak dient op 25 januari. De Groninger advocaat Jewan de Goede is bereid de verdediging namens de actiegroep op zich te nemen. Maar het geld ontbreekt om de raadsman te betalen.

Er ontbreekt nog drie mille

,,Over medewerking van Pieterzijl, Kommerzijl , Munnekezijl en Warfstermolen hebben we tot nu toe geen klagen’’, zegt woordvoerster Sandra Jacobs namens de actiegroep. ,,Via crowdfunding zamelden we al 7000 euro in om de beroepsprocedure te voeren. Maar bij de zitting kunnen we niet zonder advocaat. Voor komende maandag hebben we nog 3000 euro nodig. Anders moeten we het in de rechtszaal doen zonder bijstand van een raadsman.’’

Volgens Jacobs is de problematiek zo ingewikkeld dat juridische kennis nodig is om enige kans te maken. ,,Zelf heb ik een rechtszaal nog nooit van binnen gezien,’’ zegt zij. Jacobs zegt er begrip voor te hebben dat een advocaat moet worden betaald. ,,De Goede is een topper. Hij deed voor ons al veel werk pro Deo.’’

Rode Haan: maatschappelijke onrust

Eerdere wilde de NAM fracking toepassen in het gasveld bij Roodehaan. Ook daartegen zei EZ indertijd ‘ja’ maar blies NAM de plannen uiteindelijk af vanwege de maatschappelijke onrust. ,,Die onrust is er ook in Pieterzijl. Waarom gaan de plannen hier wel door?’’, vraagt actievoerster Elly Bakhuis uit Oldehove zich af. Een klein dorp als Pieterzijl dat strijden tegen EZ en NAM vergelijkt ze met de strijd tussen David en Goliath. ,,EZ en NAM hebben alle juridische kennis in huis voor zo’n procedure. Wij moeten die kennis inhuren. Het is ontzettend onrechtvaardig wat hier gebeurt’’, meent zij. Jacobs verwijst mensen die de actie financieel willen ondersteunen, naar de website ‘Geen fracking in Pieterzijl’.

Nieuws

menu