Bodembeweging woedend over brief van Kamp

Hier zijn de boeren boos om. Foto: archief ANP

De Groninger Bodem Beweging wil niet langer meepraten over het nieuwe schadeprotocol voor het aardbevingsgebied.

De groep is woedend over een brief van demissionair minister Kamp aan de Tweede Kamer. Daarin schrijft de bewindsman onder meer dat hij zelf de nieuwe onafhankelijke schadecommissie gaat instellen, die na 1 juli beslist over schades en schadebedragen in Groningen. Voorts meldt Kamp dat de Arbiter Aardbevingsschade straks komt te vervallen, net als second opinions. Na bevingen wordt schade alleen mogelijk geacht in een kleine straal rondom het epicentrum.

Verbijsterd

Secretaris Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging zegt verbijsterd te zijn. Volgens hem helpt Kamp het laatste restje vertrouwen om zeep dat er in Groningen nog is in de overheid en Nationaal Coördinator Hans Alders.

,,Wat Kamp in feite doet, is het omstreden model voor de schadeafhandeling van het buitengebied nu over heel Groningen heen leggen. Het model van Witteveen + Bos, waarmee op 1600 adressen met schade niet één geval van aardbevingsschade kon worden vastgesteld. Mensen hebben straks dus geen recht meer op contra-expertise en kunnen ook niet meer naar de Arbiter stappen. Terwijl er zaterdag nota bene net een nieuwe arbiter is benoemd. Hoe zo coördinatie met Alders?’’

Kleijer zegt dat de deelnemers aan de maatschappelijke stuurgroep, die met de Nationaal Coördinator overleggen, er vanuit gingen dat Alders zelf de nieuwe onafhankelijke schadecommissie zou aanwijzen.

Boycot

De Bodembeweging boycot tot nader orde het overleg met Alders dat eind deze week op de agenda staat over de randvoorwaarden waaraan een nieuw schadeprotocol moet voldoen. ,,Tenzij Kamp die brief herroept, maar die kans is klein. Onder deze omstandigheden voelen wij er helemaal niets voor mee te praten over dat schadeprotocol. De einddoelen staan toch al vast?’’

Verscheidene Kamerleden laten weten opheldering aan Kamp te zullen vragen. ,,Kamp weer! Zo zal het vertrouwen nooit herstellen. Ik maak een motie voor het Kamerdebat donderdag. Dit moet een onafhankelijk proces worden’’, twittert SP-Kamerlid Sandra Beckerman.

De brief van Kamp is hieronder te lezen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu