Boek met tekeningen en verhalen schetst het geheime dagelijkse leven van onderduikers in stad Groningse ijzerwarenwinkel

Vannacht is het tachtig jaar geleden dat Duitse strijdkrachten Nederland binnenvielen. Binnen enkele dagen was de bezetting een feit. Daarmee begint ook het verhaal Onder de Pannen van Bert Bennema (1929-2015), een boek met tekeningen en verhalen over het dagelijks leven van onderduikers in de ijzerwarenwinkel van zijn vader aan de Oude Ebbingestraat in Groningen.

IJzerwarenhandel Bennema aan de Oude Ebbingestraat in Groningen. Het sluipdoor-kruipdoorpand op de hoek van de Hardewikerstraat kwam vrijwel ongeschonden uit de oorlog. Het bood tot voor enkele jaren geleden onderdak aan een filiaal van Halfords.

IJzerwarenhandel Bennema aan de Oude Ebbingestraat in Groningen. Het sluipdoor-kruipdoorpand op de hoek van de Hardewikerstraat kwam vrijwel ongeschonden uit de oorlog. Het bood tot voor enkele jaren geleden onderdak aan een filiaal van Halfords. Fotograaf onbekend, Groninger Archieven.

Op zijn sterfbed in 2015 hield Bert Bennema de eerste drukproeven van zijn boek Onder de pannen in handen. De verschijning van het boekwerk maakte hij helaas niet meer mee.

Nieuws

Meest gelezen

menu