Anonieme Groninger levert boeken ruim 36 jaar te laat in bij bibliotheek in Groningen

Na 36 jaar terug bij de rechtmatige eigenaar. Foto: Eigen foto

De uitleentermijn liep 8 maart 1984 af. Maandag werden de boeken Of Women and Their Elegance Hardcover van Norman Mailer en Idolen sterven jong. Helden van de twintigste eeuw van Marianne Sinclair terugbezorgd bij de bibliotheek in Forum Groningen. Ruim 36 jaar te laat dus.

Een bijgesloten uitleenkaartje leert dat de boeken werden geleend bij de toenmalige openbare bibliotheek op de Vismarkt. Ze zijn op een maandagochtend in juli ingeleverd, of liever: achtergelaten, bij de vestiging Borculo van Bibliotheek Oost Achterhoek.

Aan toegangshek van de bibliotheek Borculo gehangen

Forum Groningen kreeg de boeken vorig week per post teruggestuurd. ‘Ze zaten in een blanco Hema-tasje, welke gehangen was aan het toegangshek van onze vestiging in Borculo’, meldt een werknemer van deze bibliotheek in een begeleidend schrijven.

,,We weten niet of diegene die de boeken teruggebracht heeft ze uit schaamte - we zien wel vaker dat mensen zich schamen als ze boeken te laat terugbrengen - of omdat de vestiging gesloten was, aan dat hek gehangen heeft”, zegt Maurice Laros van Forum Groningen.

,,We weten niet eens of degene die ze teruggebracht heeft de lener was. Het kan ook iemand zijn die ze heeft gevonden bij een zolderopruiming.”

Niet te achterhalen wie de boeken geleend heeft

Wie verzuimde de boeken op tijd in te leveren, is niet bekend. ,,Het is ook niet te achterhalen wie de boeken geleend heeft”, stelt Laros. ,,We werkten toen met een kaartenbaksysteem. Deze boeken zijn niet eens in ons digitale systeem ingevoerd. Waarschijnlijk waren ze al afgeschreven toen we begonnen met digitaliseren.”

Mocht de lener zich alsnog melden, hoeft hij of zij niet te vrezen voor een boete. Laros: ,,Die zou behoorlijk opgelopen zijn. Maar we zijn in 2016 gestopt met het uitdelen van boetes.”

Ereplaatsje

Wat er met de boeken gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. De boeken worden in ieder geval niet meer uitgeleend. ,,Nee, dat is geen optie. Ze zijn te zeer gebruikt”, weet Laros.

Een ereplaatsje dan, misschien? ,,We kunnen wel eens bekijken of we hier iets leuks mee kunnen doen. Zo vaak gebeurt het immers niet dat boeken na heel lange tijd alsnog ingeleverd worden. Zeker niet na zo’n lange tijd.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aanrader van de redactie
menu