Boer Gijs wil ook oogsten voor de krappe beurs

FOTO: PEPIJN VAN DEN BROEKE

Wethouder Michiel Verbeek wil dat de Zelfoogsttuin in Haren ook beschikbaar komt voor ‘mensen met een krappe beurs’. Hij gaat met dat voorstel in februari naar de gemeenteraad.

‘Ingezeten van Haren! Hier een oproep van het Proletariaat! Zelfoogsttuin Het Proefveld van Haren heeft dringend nieuwe leden nodig! Samen kunnen we het kapitalisme én de burgerlijke democratie omverwerpen! We vervangen het door basisdemocratie met eerlijke handel.’

Contributie

Zo luidde de boodschap die boer Gijs Nauta (32) afgelopen week via sociale media de wereld in slingerde. ,,Ach, natuurlijk is dit een beetje bedoeld als satire’’, legt hij uit. ,,Maar het heeft wel effect gehad. Het bericht heeft ruim tienduizend mensen bereikt en er komen 25 geïnteresseerden naar mijn informatiebijeenkomst op 22 januari.’’

Zo ook wethouder Michiel Verbeek die lid wil worden van Zelfoogsttuin Het Proefveld op het voormalige biologie-universiteitsterrein in Haren. Nauta: ,,De wethouder vindt dat ‘mensen met een krappe beurs’ ook recht moeten krijgen op deze voorziening. Hij gaat de gemeenteraad van Haren voorstellen om de contributie van 250 euro per jaar deels of zelfs helemaal door de gemeente te laten betalen.’’

Zelf groenten afsnijden

Twee jaar geleden begon Nauta met een diploma op zak van de Biologische Dynamische Landbouwschool in Dronten met de Zelfoogsttuin.

Het aantal deelnemers van 30 in het begin, verdubbelde zich al rap op de akker van 2500 vierkante meter, waar ze zelf groenten mogen afsnijden en bloemen kunnen plukken.

Vanaf mei stuurt Nauta elke maandagochtend een oogstagenda naar de deelnemers, waarop staat welke groente er die week kan worden gehaald. Op een bord bij de ingang van de tuin wordt vermeld waar de groente staat en hoeveel je mag meenemen.

Rondkomen

Een deel van de oogstaandeelhouders zijn ‘slapende leden’ die er niet aan toe komen om te oogsten of er geen belang bij hebben. Een aantal is voor het nieuwe seizoen afgehaakt, maar als er rond de zestig deelnemers blijven betalen, kan Nauta er voldoende van rondkomen.

In november loopt zijn uitkering af en moet hij zich hiermee bedruipen. ,,Als het zo door blijft gaan, lukt dat’’, zegt boer Nauta. ,,En dat is mooi, want dit werk is het mooiste dat ik ooit heb gedaan en dit wil ik altijd blijven doen. Het contact met de mensen en de waardering, het is allemaal fantastisch. Toen er in mijn schuur was ingebroken, kwamen er meteen mensen langs met nieuw gereedschap.’’

Zelfoogstbijeenkomst

De zelfoogsttuin ligt op het Biotoop complex, Kerklaan 30 in Haren. Op 22 januari om 14.00 uur is er een informatiebijeenkomst en een rondleiding (info@zelfoogsttuin.nl).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu