Boer in Niehove onterecht dwangsom opgelegd voor dempen oude sloot

Het erf van melkveehouder Van der Helm uit Niehove: één van de vijf boeren die ten onrechte een dwangsom kreeg opgelegd. Foto: Archief DVHN

De voormalige gemeente Zuidhorn en de provincie Groningen hebben een sloot aan de Rikkerdaweg in Niehove onterecht bestempeld als karakteristiek.

In de afgelopen jaren is de sloot langzamerhand gedempt. De gemeente Zuidhorn stelde melkveehouder Hans van der Helm, op wiens land de sloot zich bevindt, hiervoor verantwoordelijk. Op straffen van een dwangsom werd hem opgedragen de sloot in ere te herstellen.

Booronderzoek

In opdracht van de gemeente Westerkwartier stelde een gespecialiseerd bureau vorig jaar (boor-)onderzoek in. Dit onderzoek toonde aan dat de sloot niet de karakteristieke waarde heeft die op grond van eerdere analyses, hieraan is toegekend.

Landschapsdeskundigen achter rapport

Deze uitkomst is reden voor de gemeente Westerkwartier om de dwangsom die was opgelegd, in te trekken. Volgens wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi (VZ Westerkwartier, ruimtelijke ordening) hebben provinciale en gemeentelijke landschapsdeskundigen zich achter de uitkomst van het rapport geschaard.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu