Boerenblokkades | Het beeld van Groningen

Boeren protesteren op 29 juli 1974 tegen de lage prijzen voor hun producten.

Boeren protesteren op 29 juli 1974 tegen de lage prijzen voor hun producten. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: de boer op.

Een boer zit op de voorkant van zijn tractor. ‘Wij eisen beter vleesbeleid!’ luidt de leus op het bord dat hij omhooghoudt. Boeren die massaal uitrukken en de snelweg blokkeren met hun tractoren; het is een bekend tafereel.

Op 29 juli 1974 gaan boeren ‘de boer op’ om te protesteren tegen de lage prijzen voor hun producten. Ze blokkeren het verkeer urenlang op vier punten: langs de Friesestraatweg in Aduard, bij Lauwersoog, op de Rijksweg tussen Groningen en Drachten, en bij de grensovergang bij (Bad) Nieuweschans.

Het protest staat niet op zichzelf. Ook in andere Europese landen demonstreren boeren tegen de stijgende kosten en onvoldoende opbrengsten van landbouwproducten. Met de acties hopen ze invloed uit te oefenen op het ministerie van Landbouw om Europese afspraken te herzien.

De politie grijpt vrijwel niet in, omdat er dan lege trekkers langs de weg staan. Gestrande vakantiegangers die de boot naar Schiermonnikoog niet meer kunnen halen, zijn vol onbegrip. Maar de boeren bij Lauwersoog zijn standvastig en heffen de blokkade pas om 11 uur ’s avonds op.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl