Boerenprotest Groningen: Provincie wil 'in gesprek', boze boeren willen 's nachts blijven

Boeren gooiden bij protestacties met hooi bij het provinciehuis in Groningen. Foto: Archief ANP/SIese Veenstra

De provincie Groningen zegt tot grote woede van de boeren 'in gesprek' te willen over het stikstofbeleid. Dat leidt tot onvrede, zeker omdat andere provincies eerder op de dag overstag gingen en de stikstofregels schrapten. Een deel van de boeren blijft hangen in Groningen om te protesteren. In ieder geval een actievoerder is gearresteerd.

In Drenthe zei het provinciebestuur na acties maandag de regels te schrappen. Daar waren de acties na die toezegging snel gedaan.

In Groningen zwol het protest in de middag juist aan. Bij het provinciehuis verzamelden zich meer en meer trekkers en boeren. Steeds stelden ze een ultimatum en toen er voor 16 uur geen toezeggingen kwamen reed een van de trekkers tegen de deur van het provinciehuis aan.

Binnendringen provinciehuis

Een klein aantal mensen drong het provinciehuis binnen, maar werd ook snel weer opgeroepen door de actieleiders om terug te komen.

Tot een bevredigend resultaat kwam het niet voor de boeren. Groningen zei alleen toe geen strengere regels op te willen leggen dan de overheid. Dinsdag zou de provincie met elkaar in gesprek willen. „Gaan we daarmee akkoord?" vroegen de actieleiders hardop. Boegeroep was de reactie.

Actie in de nacht

In Groningen wordt het maandag rond de spits langzaam rustiger. Een deel van de actievoerders lijkt te blijven hangen op het Martinikerkhof. Sommigen kondigen aan de nacht er door te brengen.

Nieuws

Meest gelezen

menu