Bohemian Rhapsody? Hotel California? Nee hoor, Volgens deze artiesten uit Groningen en Drenthe zijn dit de gedroomde nummers 1 van de Top 2000

Presentator Matthijs van Nieuwkerk (L) en mede-presentator Leo Blokhuis maken vanwege corona in gewijzigde vorm op televisie weer reclame voor de Top 2000. Foto: Koen van Weel

De stembussen voor de Top 2000 van Radio2 zijn weer open. Wat is de gedroomde nummer 1? Muzikanten uit Groningen en Drenthe fungeren op verzoek als 'lijstduwer'.

Alex Vissering

 

Alex Vissering heeft geen seconde nodig om hier over na te denken. ,, Willie Nelson met Always on my mind . Nelson heeft dit  nummer niet geschreven (Dat waren Johhny Christopher, Mark James en Wayne Carson. red.). Dit is gewoon het mooiste liefdesliedje dat er bestaat. Willie Nelson heeft het gecoverd, Elvis Presley en nog 631 anderen. Die van Willie is de beste. Het is gewoon een geweldig lied. Ik ben een groot fan van Willie. De uitstraling van die man, hij is onderhand 87 en zit nu op zijn ranch in Texas muziek te maken met zijn zoons. Zijn timing en zijn gitaarspel... het is gewoon geweldig."

Inge van Calkar

 

Ook Inge van Calkar hoeft niet lang na te dneken over haar favoriet. ,,Ik kies toch voor voor het Nederlandse lied. Mijn nummer één moet Eefje de Visser zijn met het nummer Bitterzoet. Ze heeft vijf  of nog meer jaar aan een opvolger van haar vorige plaat gewerkt. Ze is een typisch voorbeeld van een artiest die alleeen ik goed zou vinden. Denk ik dan, maar meestal is het een graadmeter dat het echt een goed lied is. Het is een wat alternatief nummer met donkere synths geluiden. Mooi gezongen tekst. Ik vind het te gek."

TikTok Tammo aka Johannes Peetsma

,,Nummer één in de top 2000? Vraag je dat aan mij of aan TikTok Tammo? Tiktok Tammo kiest nattuurlijk voor een nummer van Ede Staal. Twijde perron is wel mooi. Nee, TikTok Tammo kiest natuurlijk voor Het is nog nooit zo donker west .

Ikzelf kom niet zo snel op een nummer. Ik ben meer van de albums. Als ik naar mijn afspeellijsten op Spotify van het afgelopen jaar kijk zie ik The Shins bovenaan staan. En Mambo no. 5? Goede grap.  Nou, TikTok Tammo vindt het nummer niet meer zo mooi."

Jan Henk de Groot

Jan Henk de Groot kan niet kiezen. ,,Niet te doen natuurlijk en daarom kies ik voor het liedje dat me dit jaar het meeste heeft geraakt. De winnaar van de Annie MG Smidt prijs was dit jaar Alex Klaasen met Gewoon opnieuw . Geweldige tekst over liefde, verlies en doorgaan... En dat op prachtige muziek. Niet alleen vakmanschap maar een lied dat raakt. En ook mooi dat het gaat over de liefde tussen twee mannen en dat mag van mij ook meer openlijk worden bezongen. De wereld heeft dit soort liedjes hard nodig."

Marlene Bakker

 

Marlene Bakker hoeft niet lang na te denken over haar gedroomde nummer één: Back to black van Amy Winehouse . ,,Dat album is van tijdloze klasse. Ze is een geweldige zangeres en een heel goede componist. Ze schreef over de mensen van nu. Ik werd echt door haar geraakt. Ooit hebben mijn broer en ik haar bij toeval ontmoet in een café in Londen. Mijn broer had net een paar cocktails gehaald met die rietjes. Die haalden we uit het glas en toen stonden we recht tegenover Amy: ,,Yes they are awfull, aren't they?", zei ze. Dat was bijzonder indrukwekkend. Ik zat overigens net met mijn hoofd in de lijstjes voor de Grunneger 1000. Daar is Janny Stalknecht met Laiverd kom weer bie mie uit 1960 mijn nummer één."

Meindert Talma

,,Ik heb net de expositie Unzipped in het Groninger Museum bezocht. Heel mooi om de pakken te zien die Mick Jagger allemaal heeft gedragen. Ik kies voor Sympathy for the Devil . Vroeger luisterde ik heel veel naar cassettebandjes. Beggars Banquet heb ik heel vaak gehoord. Dit is een pakkend nummer. Het is heel mooi hoe het nummer zich ontwikkeld heeft van een ballade tot een meer uptempo nummer met die percussie en die whoo whoo koortjes. Mooi."

Dion Bouwes (Steernvanger)

 

Dion Bouwes neemt de tijd voor hij zijn nummer één kiest. ,,Ik  kan er wel tien kiezen. Toch zet ik Landslide van Fleetwood Mac op een. Het heeft een heerlijke melodie en Stevie Nicks zingt het. Ze heeft zo’n sexy stem. Ik heb een heel lijstje gemaakt en zij was de enige vrouw. De rest was allemaal man. Da's wel bijzonder. Vandaar dat ik kies voor Landslide.  Het nummer is ook nog gecoverd door Smashing Pumpkins. Voor de Grunneger 1000 heb ik een ander nummer gekozen dat moest een Groninger zijn: Lex Koopman met Genaodeloos . Hij raakt mij."

René Karst

Ook René Karst heeft de tijd nodig voor hij zijn favoriete nummer heeft gekozen. ,,Moeilijk. Ik dacht dat ik er zo een uit zou schudden. Bohemian Rhapsody is natuurlijk heel mooi maar er mag ook wel 'ns wat anders gebeuren. Ik ben een countryman en een liefhebber van Zac Brown band, maar die draiat niet mee in de top 2000. Wat ik heel erg mooi vind de laatste tijd is  Disturbed met Sound of Silence , een cover van het nummer van Simon and Garfunkel.  Ze boeren het op het eind uit.  Ze beginnen heel klein, ik zat met kippenvel te luisteren. Ik heb doorgaans  niks met covers, ik hou van originals maar dit nummer raakte me zo, zo knap. Heel mooi, deze uitvoering. Het nummer wordt er zelfs beter door."

Erwin de Vries

,,Er zitten altijd liedjes in mijn hoofd", zegt Erwin de Vries. ,,Maar kies er maar 'ns een uit. Er zijn zoveel liedjes en herinneringen. Het is altijd weer een foto-album." De Vries kiest voor Du Hasst van Rammstein . ,,Dat is een vet nummer met een goede, actuele tekst. Het is bombastisch en geeft me andere goede energie. In Nederland zijn we gewend om vooral naar Engelse en Amerikaanse muziek te luisteren. Het Duitse repertoire wordt amper gepromoot. " Dus De Vries neemt deze taak even waar. ,,Herbert Grönemeyer is ook hartstikke goed."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
muziek
menu