Bomen op de Grote Markt en zes andere veranderingen die grote winnaar GroenLinks wil

Een boom op de Groningse Grote Markt: als het aan GroenLinks ligt, gaat het door. Foto: Shutterstock, Bewerking: DvhN

Elf zetels voor GroenLinks in Groningen. De partij won overtuigend bij de herindelingsverkiezingen. Wat betekent de winst van GroenLinks voor Groningen? Zeven belangrijke zaken waaraan we het overwicht van de partij gaan merken.

Op de tweede plek staat de PvdA met 6 zetels, gevolgd door de SP en D66 met elk vijf zetels. GroenLinks mag als grootste partij de coalitie vormen. Nu heeft Groningen één GroenLinks-wethouder, dat worden er vrijwel zeker meer. De invloed van de partij zal daarmee een stuk groter worden. GroenLinks heeft nu 4 zetels in de raad. Daar komen er liefst 7 bij. Waaraan gaan we dat merken?

1. Stop investeren in Groningen Airport Eelde

GroenLinks wil absoluut niet investeren in Groningen Airport Eelde. De partij stemde als enige collegepartij tegen het plan om extra geld in de luchthaven te stoppen. De toekomst van 'Eelde' staat al langer ter discussie. Dat GroenLinks in de gemeente Groningen zo'n grote vinger in de pap krijgt is slecht nieuws voor de luchthaven.

2. Daar istie weer: de tram

Het hoort inmiddels bijna bij Groningen als de Martinitoren: de discussie over de tram. Het plan werd in 2012 afgeschoten, maar GroenLinks is fel voorstander van een tramverbinding door Groningen. Met de winst van de partij komt het onderwerp mogelijk weer op de agenda. Als het aan GroenLinks ligt komt er een tramverbinding die het Hoofdstation verbindt met plekken als Zernike en de P+R-terreinen. Voor de onderzoeken naar een tram in de stad investeerden de gemeente en de provincie Groningen bijna 40 miljoen euro. En dat voor een project dat er nooit (leek) te komen.

3. Van Zeeheldenbuurt naar Zeeroversbuurt

Witte de With is geen held, stelt GroenLinks in het verkiezingsprogramma. Dus misschien is het wel wat raar dat we een Witte de Withstraat hebben in de stad. De partij wil de Zeeheldenbuurt waar onder meer deze straat in ligt omdopen tot de Zeeroversbuurt. Op straatniveau veranderen zou volgens de partij te veel gedoe zijn.

4. Dag parkeerplaats, welkom fietsenrek

Het zal niet verbazen dat fietsen heilig zijn bij GroenLinks. Een van de zaken die de partij wil doorvoeren: autoparkeerplekken opheffen, zodat er fietsen kunnen staan.

5. Verkeer zo veel mogelijk via ring

Nog zo'n onderwerp als de tram dat al veel hoofden liet kraken: het verkeerscirculatieplan. GroenLinks wil dat het autoverkeer tussen de wijken zo veel mogelijk via de ringweg gaat. Een uitbreiding van het huidige verkeerscirculatieplan dus. Het zou ruimte voor fietsers en voetgangers opleveren.

6. Dertigduizend bomen erbij (waaronder op de Grote Markt)

Gaat de stad echt groener worden door de winst van GroenLinks? Met dit plan wordt het mogelijk heel zichtbaar: de partij wil dat er de komende jaren dertigduizend bomen bij komen in de hele gemeente. GroenLinks denkt onder meer aan het opzetten van een gemeentelijke boomkwekerij en wil meer ruimte voor inwoners om zelf bomen te planten. Ook in de Groningse binnenstad zouden bomen moeten komen, waaronder op de Grote Markt.

7. Water uit de grond als verwarming

Het geothermieproject in Groningen werd stopgezet toen het Staatstoezicht op de Mijnen waarschuwde voor risico's. Het project werd geleid door GroenLinks-wethouder Mattias Gijsbertsen. De hele raad stond achter het project waarbij heet water uit de bodem gehaald zou worden. De waarschuwingen van SodM zorgden er voor dat er niet geboord mag worden en er een nieuwe vorm van duurzame verwarming nodig is. Wat die methode is? Dat is niet duidelijk. Voorlopig wordt gewerkt met aardgas. Met GroenLinks als grootste zal het project zeker niet in de koelkast verdwijnen en mogelijk zelfs nog veel verder worden uitgebreid dan eerst gedacht.

Nieuws

Meest gelezen

menu