Bomenpark in Wedde krijgt ook dino’s uit Dierenpark Emmen

De dino's komen op het terrein van Wouter Oudemans. FOTO ARCHIEF DVHN

Op het landgoed Tenaxx in Wedde komen ook dinosaurussen uit Emmen te staan. Die hadden een plekje in het Dierenpark Emmen.

Het landgoed is het eigendom van voormalig hoogleraar Wouter Oudemans. Het heeft een arboretum, een park met vierduizend bomen uit verschillende werelddelen.

Brullende dino's

Dat arboretum kon vorig jaar voor het eerst door toeristen worden bezocht en bekeken. Binnenkort wordt het uitgebreid met grote replica’s van dinosaurussen. Die liepen lang geleden immers ook tussen zulke bomen rond. Oudemans heeft achttien van zulke replica’s besteld bij een bedrijf in de Chinese stad Sjanghai. Enkele worden wel twintig meter hoog. De replica’s worden in schepen in onderdelen naar Nederland gebracht en vervolgens in Wedde in elkaar gezet. Dankzij een zender gaan ze ook brullen als toeristen ze naderen.

,,Maar op het landgoed worden ook replica’s uit het Biochron geplaatst’’, vertelt Wubbo Schoenmaker. Hij is manager van de Stichting Vesting Bourtange die nauw samenwerkt met Tenaxx en woordvoerder in het dinosaurussenproject.

Replica’s van prehistorische beesten

Het Biochron was sinds de jaren 80 de permanente expositie over de evolutie van het leven in het onlangs gesloten Dierenpark in Emmen. ,,Die expositie bestond onder meer uit grote skeletten van prehistorische dieren en een enorme kop op ware grootte van een tyrannosaurus rex’’, vertelt Schoenmaker. ,,Ze zijn van kunststof en door Tenaxx verworven. Ze waren te koop.’’

Als gevolg van deze aankoop komen volgens Schoenmaker op het landgoed wel bijna dertig replica’s van prehistorische beesten te staan. ,,Ze moeten op 7 mei allemaal aanwezig zijn want dan wordt het arboretum officieel geopend.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu