Boodschappen doen in Duitsland: Bonnie & Clyde in een surrealistische wereld

In de Duitse supermarkt ziet iedereen er als een bankrover uit. Foto: DvhN

Winkelkarretjes bij de supermarkten worden in Nederland ontsmet, daarna kun je ‘gewoon’ boodschappen doen. In Duitsland is alles anders.

Met het paspoort op zak en desinfecterende gel in de auto gaat het deze morgen voor het eerst sinds acht weken naar de supermarkt in Aschendorf. Het is rustig op de grens bij Rhederbrug. Geen marechaussee en Bundespolizei te zien. Bij de Avia tankstelle, Zum Spieksee in Rhede , ook wel mini-Blauwestad genoemd vanwege de villa’s aan de rivier de Eems, geen Nederlanders. Mondkapjes zijn er te koop voor 1,90 euro per stuk. ,,Of gewoon met de sjaal naar binnen’’, zegt de pompbediende. ,,Als neus en mond maar bedekt zijn. Danke .’’

Geen enkele gele nummerplaat

Dan gaat het van Rhede naar Aschendorf. We passeren Klahsen Schuhe & Mode , waar voor de coronaperiode steevast amper parkeerplek was, maar waar nu nauwelijks klandizie is. Zelfs geen enkele gele nummerplaat te zien.

Het hoekje om en we zijn op de parkeerplaats bij de Combi en Aldi. Populair bij Groningers in de grensstreek. We rijden een surrealistische wereld binnen. Mensen wandelen over het terrein en dragen mondkapjes. Sommige met prachtige kleuren en speciale vormen. Bepaald geen wegwerpartikelen. Anderen dragen die witte met lichtblauw gekleurde kapjes voor eenmalig gebruik. Een enkeling heeft zelfs een plastic beschermkap voor. In bijna iedere auto hangt aan de binnenspiegel een mondkapje. Voor het geval dat...

Iedereen ziet er als een bankrover uit

Bij de entree naar de supermarkt niet de traditionele broodjeworstverkoper, maar wel talloze A4’tjes met voorschriften waaraan je je als klant te houden hebt. Opvallend: de winkelwagentjes worden hier niet ontsmet. Eenmaal in de supermarkt lijkt het op een scène uit Bonnie & Clyde . Met dien verstande dat nu niemand in paniek raakt en het al heel gewoon wordt gevonden dat iedereen er als een bankrover uitziet. Bij de slager mompel je onverstaanbaar welk schaaltje vlees je wenst. Aanwijzen gaat sneller. Maar hier heerst wel discipline voor de koeling. Anderhalve meter afstand voor vlees en kaas.

Waar in Nederland een gebrek aan mondkapjes schijnt te zijn, liggen ze bij de kassa van de Combi uitgestald en niet tegen woekerprijzen te koop aangeboden. Twee stuks voor 2,49 euro. Op de terugreis komen de paspoorten toch van pas. Reguliere controle door de marechaussee. Heeft niets met corona te maken, verzekert de man. Prettige dag verder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu