Boodschappen doen over de grens moet vanaf maandag met een mondkapje

In Duitsland is het over enkele dagen verplicht mondkapjes te dragen in supermarkten en openbaar vervoer. In Nedersaksen geldt de verplichting vanaf maandag. Foto: Marcel Jurian de Jong

Even de grens over wippen naar Duitsland om boodschappen te doen, wordt voor Groningers en Drenten in de grensstreek nog lastiger.

Vanaf maandag geldt voor Nedersaksen, het buurland van Groningen en Drenthe, een verplichting om mondkapjes te dragen in winkels en in het openbaar vervoer. Dat heeft Carola Reimann (SPD), minister van Volksgezondheid in Nedersaksen, woensdagmiddag bekendgemaakt. Ze gaat ervan uit dat de maatregel in ieder geval enkele weken tot zelfs enkele maanden geldig blijft.

Tekort aan mondkapjes

Reimann deed een beroep op de inwoners van Nedersaksen om niet massaal professionele mondkapjes van kwaliteit FFP 2 en FFP 3 aan te schaffen. Want die mondkapjes zijn dringend nodig voor de medici in ziekenhuizen en verpleegcentra. In Nedersaksen is een tekort van zeker enkele honderdduizenden mondkapjes.

Ook het dragen van een sjaal is effectief

De minister van Volksgezondheid zegt dat het dragen van sjaals ook al voldoende bescherming biedt. De betrokken ministeries en diverse deelstaten overleggen of de maatregel ook moet gelden voor jongeren. Het dragen van mondkapjes is voor kinderen vanaf 6 jaar verplicht. Er is nog overleg hoe de maatregel gehandhaafd kan worden en welke boetes er eventueel worden opgelegd.

Nog tot voor kort was Reimann geen voorstander van het dragen van mondkapjes. ,,Maar we zijn nog niet over de berg heen wat betreft de coronacrisis, en ons is aangegeven dat het dragen van mondkapjes een goed middel is om de epidemie af te remmen.”

Eerder deze week kondigde Landkreis Leer ook al aan dat bij bezoek aan het kantoor van het Landkreis het dragen van mondkapjes verplicht is. Enkele gemeentes in Nedersaksen waren al tot een verplichting overgegaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu