Boosheid en frustratie tijdens bijeenkomst over lekkage bij tankenpark Farmsum

Tientallen inwoners van Farmsum werden dinsdagavond 28 mei in Delfzijl bijgepraat over de gebeurtenissen rondom het lek in het tankenpark in Farmsum, vorig jaar oktober, en de gevolgen daarvan. De spanning in de zaal was om te snijden. De inwoners zijn woedend.

Het RIVM, de GGD, het SodM en de NAM waren aanwezig om vragen van de inwoners te beantwoorden. De bijeenkomst werd georganiseerd naar aanleiding van het rapport van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Gezondheidsrisico’s

In het rapport stond onder meer dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de gezondheidsrisico’s als gevolg van de lekkage heeft gecontroleerd. Daaruit bleek dat de omwonenden, vanwege de lage blootstelling aan schadelijke stoffen, op de lange termijn geen gezonheidsrisico's lopen. Echter konden zij op korte termijn wél ziekteverschijnselen vertonen.

‘Onvoorstelbaar’

De inwoners van Farmsum lieten tijdens de bijeenkomst blijken niets te geloven van deze conclusie. Ze zijn woedend. Zij maken zich al jaren grote zorgen over het tankenpark en voelen zich niet serieus genomen. „We melden al sinds 2015 problemen bij het NAM-tankenpark, maar we werden telkens uitgelachen en met de nek aangekeken.”

Dat het RIVM deze conclusies baseert op een rapport van de NAM vinden de bewoners onbegrijpelijk. „Onvoorstelbaar. Hoe kun je jezelf als objectieve derde partij opstellen als je je baseert op een rapport van een belanghebbende?”

Gea Stam van het RIVM stelt dat de organisatie objectief naar de cijfers heeft gekeken: „We hebben de metingen nagerekend en komen op basis daarvan op dezelfde conclusies als de NAM.”

30 kuub giftig aardgascondensaat

Bij het tankenpark stroomde vorig jaar in de nacht van 2 op 3 oktober bijna 30 kuub giftig aardgascondensaat uit een overgelopen ‘calamiteitenbak’ het riool en daarna het Afwateringskanaal in. Drie dagen sloeg het waterschap alarm over vervuiling in het kanaal.

Het duurde uiteindelijk zes dagen na het lek voor de NAM kon bevestigen dat het condensaat betrof. Omwonenden zijn in aanraking gekomen met de licht ontvlambare vloeistof. Zij hadden onder andere last van prikkende ogen, hoofdpijn en misselijkheid.

Tastbaar excuus

„Mijn vraag is voor meneer Wessel de Haas van de NAM”, zegt Bea Blokhuis. Zij heeft door de lekkage ontzettend last gehad van hoofdpijn. „Ik wil u even in de ogen aan kunnen kijken. Wanneer komt er vanuit de NAM een tastbaar excuus?”

De Haas belooft de vrouw een bos bloemen, maar Blokhuis ziet liever een gebaar voor iedereen in het gebied. Naast haar zit Trudy Aleven uit Leermens. Zij staat versteld van de houding van de sprekers: „Het gaat hier om mensenlevens.”

Verscherpt toezicht

Wethouder IJzebrand Rijzebol van Delfzijl gaf bij een bijeenkomst op dinsdagochtend al aan dat hij gelooft dat de inwoners van Delfzijl door het oog van de naald zijn gekropen.

De gemeente stelt dat zij er bij het SodM en bij de minister op aandringen het tankenpark onder verscherpt toezicht te laten staan.

Hoort zo’n bedrijf wel in Farmsum?

Fractievoorzitter van de PvdA Janny Volmer is ook bij de bijeenkomst aanwezig. Zij wil weten of zo’n bedrijf als dit wel thuishoort thuishoort in de buurt van een dorp.

Hierop stelt wethouder Rijzebol dat niet de gemeente daarvoor verantwoordelijk is, maar de staat. „En die heeft besloten dat dit verantwoord is.”

In strijd met de mileuvoorschriften

Eind juni maakt het Openbaar Ministerie bekend of de NAM strafrechtelijk wordt vervolgd voor de lekkage van aardgascondensaat in Farmsum. Justitie verdenkt dat de NAM in strijd met de milieuvoorschriften heeft gehandeld.

Nieuws

menu