De illegaal in Slochterhaven achtergelaten boot, die ooit van Willem Endstra was, moet van de rechter snel weg

De brandweer doet onderzoek op het oude jacht van Willem Endstra naar een eventueel olielek. Ernaast lag een bootje, dat vrijdagmiddag gezonken is. Foto: Venema Media

De boot die illegaal in de Slochterhaven ligt, moet daar zo snel mogelijk worden weggehaald. De eigenaar draait op voor de kosten. Dat heeft de bestuursrechter in Groningen besloten.

Daarmee is eigenaar Harko Kempinga in het ongelijk gesteld. Die was naar de rechter gestapt omdat de gemeente Midden-Groningen de boot op zijn kosten wilde laten bergen. De half gezonken boot is total loss en opruimen gaat duizenden euro’s kosten.

Eigenaar houdt gemeente medeverantwoordelijk voor schade

Kempinga, die ongeneeslijk ziek is, heeft dat geld niet. Hij houdt de gemeente medeverantwoordelijk voor de schade, bleek vorige week op een spoedzitting bij de rechtbank. De gemeente sloot in februari de stroom af. Hierdoor werkte de pomp niet langer die de romp droog hield. Het schip ligt nu op de bodem van de kleine haven. Er lekt olie in het water.

Mede gelet op het milieu moet de boot zo snel mogelijk weg, oordeelt de rechter. Die vindt dat het laten verslepen of bergen van de boot mogelijk is voor de eigenaar, ondanks dat hij ernstig ziek is. De kosten van bestuursdwang − als de gemeente de boot laat weghalen − komen voor rekening van de eigenaar.

Bergingsbedrijf wil boot overnemen

De gemeente Midden-Groningen en de exploitant van de haven, De Woudbloem Marine Service, zijn al maanden bezig de eigenaar te bewegen de boot weg te halen. Kempinga kocht het verwaarloosde schip – ooit in eigendom van crimineel vastgoedmakelaar Willem Endstra – in het najaar met een kapotte motor.

Buiten het vaarseizoen mogen in de haven geen vaartuigen liggen voor langere tijd. De gemeente startte een handhavingsprocedure.

Eigenaar Harco Kempinga hield rekening met deze uitspraak. ,,Gelukkig lijkt het erop dat er een oplossing is. Een bergingsbedrijf uit Rotterdam heeft belang bij de boot en wil hem in ere herstellen omdat ie van Endstra is geweest. Als dit doorgaat, loopt voor mij de schade in ieder geval niet verder op."

Nieuws

Meest gelezen

menu