Borchert: Markeer energietransitie Groningen met oude Stadsmarkering

Kunstenaar Martin Borchert wil de stadsmarkering langs de A28 in Groningen moderniseren: geen gasvlammen meer, maar lampen op windenergie.

Borchert, die onlangs de gemeenteraad van Groningen enthousiast maakte over groene bestratingen (Grunngras), heeft voor zijn plannen met de hoogspanningsmast Gate Tower Clio al contact gehad met en toestemming gekregen van de oorspronkelijke maker: Kurt W. Foster.

De toren verlicht elke dag van de week een ‘gasvlam’: één op maandag en zeven op zondag. Op de mast staat het geboortejaar van Groningen 1040. Met negen stadsmarkeringen langs invalsroutes vierde Groningen in 1990 zijn 950e verjaardag.

Volgens Borchert leent het kunstwerk zich perfect om de inspanningen voor de energietransitie te markeren. Hij wil het statische jaartal veranderen in een jaarklok die tussen 10:40 uur en 20:35 uur loopt en zo de jaren van Groningen aangeeft. Tot 20:18 in wit, daarna rood tot 20:35 uur. In 2035 wil Groningen CO2 neutraal zijn.

Borchert wil de mast energie-zelfvoorzienend maken met windmolens om nieuwe, blauwgekleurde vlammen. ,,Daarmee nemen we afscheid van het Groninger gas dat met geel-rode vlammen werd verbeeld’’, aldus Borchert.

Hij wil de namaakvlammen zodra dat technisch mogelijk is vervangen door lampen, die branden op waterstof. Dat wordt dan in de mast zelf uit water gemaakt met de elektriciteit uit de windmolens.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu