Borg Nienoord in Leek krijgt 70 jaar oude sinaasappelboom uit tuin Iwema Steenhuis in Niebert. ‘Indrukwekkender dan mijn sprietjes uit de supermarkt’

Wieger de Boer (links) en Geert Pruiksma. Foto: Eigen foto

Wieger de Boer schenkt de zeventig jaar oude sinaasappelboom uit de tuin van het Iwema Steenhuis in Niebert aan Borg Nienoord in Leek. Daar krijgt het een plaatsje in de oranjerie, de entreehal.

Hoewel Stichting Het Groninger Landschap tegenwoordig eigenaar is van het Iwema Steenhuis, wordt de borg al sinds 1851 bewoond door de familie De Boer – die in 1851 het eigendom ervan verwierf.

De huidige bewoner Wieger de Boer groeide dan ook op met de sinaasappelboom. Sterker nog, zonder hem zou de boom er nooit zijn geweest. ,,Ik was een kind, uit nieuwsgierigheid stopte ik wat pitten in de modder. Wat schetste onze verbazing: er kwamen een paar gezonde planten uit”, blikt hij terug. ,,Sinaasappels vormden een delicatesse, ze werden nog verpakt in van die Chinese papiertjes.”

Klassiekers uit eeuwenoude toon

Het naar binnen sjouwen van de boom - nodig nu de eerste nachtvorst al weer is gemeten - valt Wieger de Boer echter steeds zwaarder. ,,Hij groeit mij letterlijk en figuurlijk boven het hoofd. Daarom heb ik Nienoord gebeld.”

Tot blijdschap van museumdirecteur Geert Pruiksma. ,,Afgelopen voorjaar kocht ik zelf twee citrusplantjes voor onze entreehal, omdat die oranjerie wordt genoemd. Maar deze is veel indrukwekkender dan mijn sprietjes uit de supermarkt.”

Behalve de sinaasappelboom schenkt De Boer Nienoord een mekkabalsem, een gele helmbloem en andere klassiekers uit zijn eeuwenoude tuin aan Nienoord.

Nieuws

Meest gelezen

menu