Botsautokoning Henri uit Groningen ontwikkelde een corona-app voor de horeca

Botsautokoning Henri ontwikkelde een corona-app voor de horeca Foto: DVHN/Matthijs Sorgdrager

Ken je Henri Wermeskerken nog? Hij scheurt met zijn botsauto door de binnenstad van Groningen. Hij heeft iets nieuws: de Horeca ID: een app die gezondheidschecks afneemt bij bezoekers van café’s en restaurants. Tientallen bedrijven, van Groningen tot Scheveningen, gebruiken de app.

Laten we beginnen bij het begin, waarom?

„Ik heb er belang bij dat de gezondheidscheck goed is geregeld. Ik zit namelijk twee keer in de risico-groep. Ik ben 57 jaar oud en ik heb MS. Tijdens de eerste golf heb ik twee maanden binnen gezeten.

Bovendien merk ik dat veel bedrijven moeite hebben met het bijhouden van de gezondheidscheck. Bezoekers moeten een formulier invullen met een pen, die niet wordt gereinigd. Vervolgens moeten al die formulieren in een map worden gestopt zodat de GGD makkelijk een bron- en contactonderzoek kan uitvoeren. Vreselijk veel gedoe.”

Als ik naar een café ga, wat moet ik dan doen?

„Café’s kunnen zich abonneren op de applicatie. Als je bij een aangesloten café naar binnen wilt, moet je een QR-code scannen (een soort streepjescode red.) met je telefoon. Dan verschijnt er een vragenlijst met de gezondheidscheck op je scherm. Als je die hebt ingevuld en alles is in orde kun je 24 uur lang naar binnen bij alle café’s die zich hebben aangesloten.”

Hoeveel klanten heb je inmiddels?

„Er hebben tussen de 40 en 50 zaken een abonnement. In Groningen bijvoorbeeld ‘t Feithhuis en de Stadtlander, maar we hebben ook klanten in Amsterdam en Scheveningen.”

Wat hebben de stappers er eigenlijk aan?

„De gasten kunnen snel en makkelijk inchecken. Bovendien weten ze dat hun gegevens veilig zijn.

Een vriendin van mij zat laatst op een terras aan de Grote Markt, daar moest ze een gezondheidscheck doen en haar telefoonnummer achterlaten. Even later kreeg ze een appje van de ober die haar had bediend, hij wilde wel met haar afspreken. Dat zal bij ons absoluut niet gebeuren omdat de gegevens niet op een briefje bij het café liggen, maar ergens veilig op een server.”

Wat is het voordeel voor ondernemers?

„Ik ben zelf horeca-ondernemer geweest en ik weet dat zij dit soort dingen zo snel en zo makkelijk mogelijk willen regelen. Bovendien willen alle cafe’s en restaurants open blijven en dan is het belangrijk dat de boel goed geregeld is. Op die manier kan iedereen zijn centen verdienen.”

Waarom doe je dit nou? Ben je klaar met de botsauto?

„Als ik een probleem tegenkom vind ik het leuk om het op te lossen. Ik wilde in een botsauto rijden, maar ik had er geen. Dat heb ik opgelost. Ik ben gek op reünies van scholen dus ik begon een bedrijf die reünies organiseert. Op die manier probeer ik ook dit op te lossen.”

Hieronder nog eens de video van Henri die in zijn botsauto door de binnenstad van Groningen rijdt.

Nieuws

Meest gelezen

menu