Botsing boot op Gerrit Krolbrug is niet de eerste rampartij op het Van Starkenborghkanaal

De beschadigde brug vannacht. Foto: Van Oost Media

De tanker Bodensee uit Mannheim heeft vrijdagnacht rond middernacht de Gerrit Krolbrug in Groningen geramd. Daarbij raakte de brug zwaarbeschadigd. Het is niet het eerste ongeval op het Van Starkenborghkanaal. Een overzichtje van de eerdere boot-brug-botsingen.

De Andamento vaart tegen de Paddepoelsterbrug

In september 2018 botste het vrachtschip de Andamento tegen de Paddepoelsterbrug in Groningen . Rond twee uur 's middags voer de boot tegen de brug aan. De brugwachter draaide de brug per ongeluk dicht toen de Andamento met 10 km/uur kwam aanvaren. Er is nog steeds geen brug terug omdat Rijkswaterstaat hem liet slopen in plaats van repareren.

Vrachtschip ramt Tafelbrug bij Noordhorn

In oktober 2017 ramde het vrachtschip Wendy-Dua de tafelbrug over het Van Starkenborghkanaal bij Noordhorn . De tafelbrug zakte op het moment van de aanvaring, rond 06.50 uur, juist op het moment dat het lege vrachtschip passeerde. Aanvankelijk leek het erop dat de schipper tegen de brug was aangevaren, maar dat bleek niet het geval te zijn. De brug is nog maar enkele maanden in gebruik. Rijkswaterstaat liet rond het middaguur weten dat de brug weer kon worden bediend. Daarmee konden ook het wegverkeer en de scheepvaart worden hervat. Aan boord van de Wendy-Dua waren vier bemanningsleden. De Wendy-Dua lag urenlang onder de brug bij Noordhorn.

Hongaars schip botst op Oostersluis

In juli 2016 veroorzaakte het Hongaarse vrachtschip Tokai2 grote schade aan de Oostersluis in Groningen toen het met hoge snelheid de brug raakte. Volgens Rijkswaterstaat verklaarde de schipper dat het schip op drift sloeg door een gebroken gaskabel.

Ook Dorkwerderbrug geramd

In diezelfde maand was De Dorkwerderbrug over het Van Starkenborghkanaal enige tijd gestremd vanwege een aanvaring door een schip. De brug werd dinsdag door een binnenvaartschip aangevaren, waarna een deel van de stuurhut van het schip te water raakte.

Opvallend veel ongelukken

Met 32 bruggen en 4 sluizen is de route van Lemmer naar Delfzijl voor schippers, zeker van de grote schepen, geen makkelijke vaarweg. Het Van Starkenborghkanaal maakt deel uit van die route. Er zijn opvallend meer aanvaringen dan op andere vaarwegen in Nederland.

Omwonenden die de laatste jaren hun brug na een aanvaring lange tijd moesten missen – of zelfs vrezen hem nooit meer terug te krijgen – kunnen daar over meepraten.

343 ongevallen in 10 jaar

343 ongevallen deden zich hier in de periode 2006-2016 voor. Een kleine 250 bestaat uit botsingen van schepen op infrastructuur, bruggen en sluizen. De schade aan kunstwerken en remmingswerken loopt in de miljoenen euro’s. Bij botsingen zijn vier doden gevallen.

Al in 2018 meldde Rijkswaterstaat dat een reeks maatregelen wil nemen om het grote aantal ‘opmerkelijke’ aanvaringen op de vaarroute Lemmer-Delfzijl terug te dringen.

Nieuws

Meest gelezen

menu