Botsing over azc Ter Apel

Burgemeester Leontien Kompier. Foto: archief DvhN

Het draagvlak voor asielzoekers is in Ter Apel aan het afbrokkelen. Dat stelt de plaatselijke handelsvereniging. Burgemeester Leontien Kompier vindt dit stemmingmakerij.

Het draagvlak voor asielzoekers is in Ter Apel aan het afbrokkelen. Dat stelt de plaatselijke handelsvereniging. Burgemeester Leontien Kompier vindt dit stemmingmakerij.

Handelsvereniging Mercurius heeft een brandbrief aan de gemeente Vlagtwedde gestuurd. Voorzitter Peter Erdman schrijft dat het aantal winkeldiefstallen door vooral asielzoekers de afgelopen periode enorm is gestegen. Volgens hem zijn de afgelopen maand al 123 aangiftes gedaan.

Duizend diefstallen
‘Vaak gaat het om verzamelaangiftes. In totaal kom je op wel duizend diefstallen uit. Wat nog verontrustender is, is het gevoel van onveiligheid. Winkelpersoneel wordt bedreigd en durft 's avonds niet alleen over straat', schrijft hij.

Erdman: ,,We hebben een mooi winkelcentrum en dat moet zo blijven. Daarom moet de gemeente snel ingrijpen, bijvoorbeeld door de inzet van extra ambtenaren met de bevoegdheid om mensen aan te houden. Als dat niet gebeurt, wordt het draagvlak minder, met alle gevolgen van dien. Dat gebeurt nu langzamerhand al.''

Politiewoordvoerder Ger Blokzijl zegt dat ‘één bepaalde dadergroep' voor de meeste diefstallen verantwoordelijk is. Het betreft vooral voormalige inwoners van Oostbloklanden, die nu in het asielzoekerscentrum wonen.

'Ander beeld'
Burgemeester Kompier (PvdA) stoort zich enorm aan het beeld dat in de brief van Mercurius wordt geschetst. ,,Een geringer draagvlak in het dorp? Die indruk heb ik absoluut niet. En ook de getallen die worden genoemd waar het om de diefstallen gaat, zijn mij niet bekend. Ik heb een heel ander beeld.''

Kompier vindt dat de winkeliersvereniging een stemming kweekt die geen recht doet aan de werkelijke situatie in het grensdorp. Het asielcentrum kan tweeduizend mensen herbergen en is het grootste van het land.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu