Eerst de koningin, toen het Eurovisie Songfestival en nu ook een finaleplek in de verkiezing tot mooiste vestingstad van het land. Het coronajaar heeft voor vesting Bourtange ook mooie kanten

Voor Bourtange heeft dit coronajaar een grote gouden rand; het heeft de finale van de verkiezing tot mooiste vestingstad van Nederland bereikt.

Wordt Bourtange uitgeroepen tot mooiste vestingplaats van Nederland?

Wordt Bourtange uitgeroepen tot mooiste vestingplaats van Nederland? Foto: Huisman Media

En dat nadat de vesting eerder dit jaar al werd bezocht door koningin Máxima én werd getoond tijdens de televisie-uitzending van het Eurovisie Songfestival.

,,Het bezoek en het Songfestival zetten ons al mooi op de kaart’’, vertelt Hendri Meendering, manager van de Stichting Vesting Bourtange (SVB). ,,En door deze finaleplek gebeurt dat nog eens, we zijn er erg blij mee. Als we winnen is dat helemaal de kers op de taart.’’

Winsum

De verkiezing van de mooiste vestingstad wordt georganiseerd door de ANWB. Die zette vorig jaar een soortgelijke verkiezing op, waarbij het ging om het mooiste dorp. Winsum kwam toen als winnaar uit de bus.

,,Die verkiezing beviel zo goed dat we besloten ons dit jaar te richten op vestingsteden’’, vertelt ANWB-woordvoerder Annelies Tichelaar. ,,We hebben zelf een eerste selectie gemaakt en uiteindelijk konden onze leden stemmen op vijftig vestingplaatsen. Maar liefst 70.000 leden hebben hun stem uitgebracht en zo zijn we tot een top 5 gekomen.’’ Naast Bourtange zijn Dokkum, Gorinchem, Hulst en Sittard genomineerd.

Authenticiteit

,,Een jury heeft die finalisten inmiddels bezocht en gekeken naar bijvoorbeeld de authenticiteit van de vesting en recreatieve mogelijkheden voor bezoekers’’, aldus Tichelaar. De jury maakt de winnaar deze maand bekend.

Bij de SVB, die de musea in Bourtange beheert en er evenementen organiseert, wordt met spanning naar dat moment uitgekeken. ,,Ook wij kampen natuurlijk met de coronacrisis en hebben daardoor evenementen af moeten gelasten’’, zegt manager Meendering. ,,Deze nominatie is een mooie troost en een overwinning zou dat zeker zijn. Sowieso krijgen we een prominente plek in een boek dat de ANWB over vestingplaatsen uitbrengt.’’

Het bezoek van koningin Máxima aan Bourtange hield verband met de uitbreiding van muziekonderwijs aan kinderen in Oost-Groningen. De ‘deelname’ aan het Eurovisie Songfestival was bewerkstelligd door de SVB zelf. Die zocht contact met de organisatie van het festival en kreeg voor elkaar dat Bourtange een van de plekken in Nederland was waarvan bij de liedjes een korte film werd vertoond.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu