Bourtange krijgt het Joodse minimuseum van wijlen Pieter Oegema uit Groningen

Het Joods minimuseum van de vorig jaar overleden Pieter Oegema verhuist van de stad Groningen naar de synagoge in de vesting Bourtange.

Peter Oegema in 2007 in zijn minimuseum in de Ubbo Emmiusstraat in Groningen. De collectie verhuist naar Bourtange.

Peter Oegema in 2007 in zijn minimuseum in de Ubbo Emmiusstraat in Groningen. De collectie verhuist naar Bourtange. Foto: Archief DVHN/Corne Sparidaens

De weduwe, Gezina Oegema, heeft het aan die synagoge geschonken.

Pieter Oegema, die vele jaren zijn brood verdiende als architect, had ook een grote fascinatie voor de Joodse cultuur en geschiedenis. In tientallen jaren verzamelde hij onder meer vele foto’s die Joodse Stadjers en Joodse bedrijven − zoals de beroemde puddingfabriek van Polak − laten zien, maar die ook de harde werkelijkheid van de Tweede Wereldoorlog in beeld brengen.

‘Mooie permanente plek’

Die grote verzameling foto’s onder de titel Onze Joodse Stadjers, ook wel het minimuseum genoemd, stond vele jaren in een hoek van zijn winkel aan de Ubbo Emmiussingel in Groningen. ,,Hij verkocht daar ansichtkaarten en posters, en mensen konden er dus zijn verzameling bekijken’’, vertelt mevrouw Oegema.

Toen hij de winkel 15 jaar geleden sloot, kreeg het minimuseum een plek in de woning van het echtpaar. De collectie staat momenteel in de serre, maar verhuist dus heel binnenkort. ,,Mijn man overleed vorig jaar, 86 jaar oud, en ik wilde graag dat zijn verzameling een mooie permanente plek zou krijgen. Een plek waar de verzameling als geheel goed bewaard wordt.’’

Op zoek naar die geschikte plek kwam ze via een tussenpersoon terecht bij de Vereniging Vrienden van de Synagoge in Bourtange. Die beheert de kleine synagoge in het vestingdorpje, zet er regelmatig exposities op en heeft een eigen collectie foto’s en andere voorwerpen.

‘Bezoekers meer laten zien over geschiedenis van Joden in eigen regio’

,,Toen de verzameling van Pieter Oegema ons werd aangeboden, zeiden we meteen ja’’, zegt voorzitter Willem Fokkens van ‘De Vrienden’. ,,Het is een prachtige verzameling die een mooie inkijk geeft in het rijke Joodse leven dat de stad Groningen lang had. We kunnen de collectie permanent exposeren, mede omdat we ook een huisje achter de synagoge als tentoonstellingsruimte kunnen gebruiken. Het past ook bij ons streven om onze bezoekers meer te laten zien over de geschiedenis van de Joden in onze eigen regio en provincie.’’

In de vesting Bourtange kopen jaarlijks meer dan 80.000 mensen een kaartje voor de musea waartoe ook de synagoge behoort.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu