Bouw gemeentehuis Midden-Groningen officieel van start (en het mag een paar centen kosten)

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn (in de cabine) van Midden-Groningen schroeft de eerste paal voor het nieuwe gemeentehuis van Midden-Groningen de grond in. Bam-directeur Tiede Swart (links) onderhoudt zich met de machinist van de heistelling. Foto: Jan Zeeman

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn en Tiede Swart, directeur van BAM Bouw en Techniek regio Noord, verzorgden maandagmorgen samen de aftrap van de bouw van fase 2 van Het Kielzog, het Huis voor Cultuur en Bestuur, in Hoogezand.

Fase 1, bibliotheek, theater en kunstencentrum, werd in 2016 opgeleverd. De toenmalige gemeenteraad van Hoogezand-Sappemeer vond het niet netjes om voorafgaand aan de gemeentelijke herindeling met Slochteren en Menterwolde, ook alvast een nieuw gemeentehuis (fase 2) in Hoogezand te gaan bouwen.

Wel werd destijds alvast geld voor de bouw gereserveerd, zodat de bekostiging bij het besluit om wel te gaan bouwen geen discussiepunt was.

Geen unanieme beslissing

De beslissing van de gemeenteraad van Midden-Groningen in februari van dit jaar om het huis voor bestuur te gaan bouwen, was niet unaniem. Gemeentebelangen Midden-Groningen en Leefbaar Midden-Groningen (6 van de 33 zetels) stemden tegen.

Niet alleen het budget van 28 miljoen euro (terwijl de gemeente miljoenen op de begroting tekort komt, maar ja; het geld was immers gereserveerd), stuitte de criticasters tegen de borst. Gemeentebelangen bepleitte een bestuurscentrum in Hoogezand, terwijl gemeentelijke diensten zonder publieksfuncties in de voormalige gemeentehuizen van Muntendam en Slochteren gehuisvest zouden moeten worden.

Het college van B en W wees er toen op dat het openhouden van drie gemeentehuizen duurder is dan de nieuwbouw zoals die gepland is.

(Tekst leest door onder de foto)

Het blijkt moeilijk om elkaar te vinden

Burgemeester Hoogendoorn van Midden-Groningen zei maandagmorgen juist niet te kunnen wachten tot alle ambtenaren en gemeentelijke diensten weer onder één dak gehuisvest zijn. ,,We zitten nu ontzettend verspreid en het blijkt moeilijk om elkaar te vinden, om nog maar niet te spreken van de reistijd die het kost als dat wel het geval is.’’

Hoogendoorn ziet het totale Kielzog, zoals dat na de oplevering van het gemeentehuis eruit gaat zien, het huis voor cultuur en bestuur, als een plaats van ontmoeting voor de bevolking van Midden-Groningen.

,,Een plek waar mensen zich welkom voelen, aldus Hoogendoorn, ,,en de architectuur van De Zwarte Hond, eenvoudig en sfeervol, functioneel en warm, onderstreept dat.’’

Aan Hoogendoorn en Swart de eer om de eerst paal te slaan, alhoewel van slaan (heien) geen sprake is; de 350 palen (met een gezamenlijke lengte van 6000 meter) ‘iets met aardbevingsbestendig bouwen’, aldus Swart, worden in de grond geschroefd.

Duwen in plaats van trillen

Bam kreeg de opdracht, aldus Swart, omdat het bedrijf scoorde op ‘veiligheid, communicatie en overlastbeperking’. Zo werd de damwand die de bouwpunt scheidt van fase 1 (theater) in de grond geduwd, in plaats van getrild. ,,Tegen de tijd dat er met omwonenden overleg zou plaatsvinden over het plaatsen van de damwand, zat ie al in de grond’’, aldus Swart.

Volgend jaar rond de bouwvak moet het hoogste punt van de nieuwbouw zijn bereikt. Oplevering van het nieuwe gemeentehuis is voorzien voor begin 2021.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu