Bouw moskee in drie lagen kan wél

Nieuw parkeeronderzoek toont volgens de gemeente Groningen aan dat de bouw van een moskee van drie verdiepingen in Park Selwerd wel degelijk kan. Dit betoogde het stadsbestuur donderdag in hoger beroep bij de Raad van State in Den Haag

Groningen verzette zich daar tegen een uitspraak van de rechtbank die een jaar geleden een streep zette door de vergunning. Dat gebeurde na protesten van wijkbewoners. Volgens de rechtbank heeft de gemeente zich verkeken op het aantal bezoekers op piekdagen en zijn er veel te weinig parkeerplaatsen in de buurt van het gebedshuis.

Vlak voor de afgelopen kerstdagen heeft de gemeente desondanks een nieuwe vergunning verleend aan Stichting Moskee en Islamitisch Centrum. Een slag in het gezicht, reageerden omwonenden donderdag in Den Haag. Hun advocaat J. Pach moest onverwacht tussen kerst en oudjaar alle zeilen bij zetten om op tijd een reactie te schrijven. Dat was geen opzet, zei raadsman R. Snel namens de gemeente. De vergunningsprocedure mocht niet te lang duren.

Volgens het cijferplaatje van de gemeente komen er 467 gebedsplaatsen. Er komen ook leslokalen en een winkel. De rechtbank leidde daaruit af dat de moskee veel meer bezoekers zal trekken dan 467. Stichting Moskee en de gemeente zeggen dat de leslokalen en de winkel dicht zijn tijdens de gebedsdiensten op vrijdag. Iedereen in het gebouw zou dan in de gebedsruimte zijn.

Groningen becijferde dat er 140 parkeerplaatsen nodig zijn. Volgens het onderzoek van de gemeente zijn in de buurt 200 vrije parkeerplekken op een paar honderd meter van de moskee. Buurtbewoners reageren onthutst op de nieuwe cijfers van de gemeente. Zij hebben andere ervaringen en hebben zelf dagenlang tellingen verricht. In de wijk is overduidelijk een parkeerprobleem. De moskee zal leiden tot rondjes rijdende moskeebezoekers. De Raad van State moet de knoop doorhakken.

Uitspraak naar verwachting over zes weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu