Bouw van derde crematorium in Groningen begint na de zomer

Voorlopig ontwerp uit 2014 van het crematorium dat DELA wil bouwen tussen het Hoendiep en het Westpark. Illustratie: Archief DvhN

Uitvaartcoöperatie Dela wil na de zomer alsnog beginnen met de bouw van een nieuw crematorium aan het Hoendiep in Groningen.

De bouwstart was in mei 2019 ook al aangekondigd voor na de zomer van dat jaar. Achtereenvolgens gemeente, rechtbank en de Raad van State hadden toen definitief alle juridische bezwaren van tafel geveegd.

De gemeente had met stoom en kokend water ook al een aansluiting van het Hoendiep naar het nieuwe crematoriumterrein aangelegd tegenover de U.T. Delfiaweg. Ook die ligt er nog steeds ongerept bij. De enige bouwactiviteit is bij de buren: de boerderij waarin appartementen komen.

Bouwer

Volgens een woordvoerder van Dela was er vorig jaar geen bouwer te vinden die het crematorium wilde realiseren voor de prijs die de coöperatie in gedachten had. ,,De zoektocht lijkt nu wel te slagen. Waarschijnlijk maken we in juni bekend welke aannemer gaat bouwen.’’

Er speelde nog iets: de plannen van Dela om concurrent Yarden over te nemen. ,,Die plannen zijn nog niet rond, maar speelden er wel doorheen. Het was in elk geval reden om nog eens goed naar de plannen te kijken. Ze gaan definitief door. Er is in het Noorden absoluut behoefte aan een extra crematorium.’’

Yarden is eigenaar van het oorspronkelijke crematorium van Groningen dat in 1963 als derde in Nederland de deuren opende.

Westpark

De plannen voor een crematorium bij het Westpark, met een auto-ontsluiting vanaf het Hoendiep (tegenover de U.T. Delfiaweg), bestaan al sinds 2011. Ze zijn afkomstig van de Groninger uitvaartverzekeraar Algemeen Belang. Die heeft een uitvaartcentrum aan de Esdoornlaan in de wijk Selwerd en wil al bijna dertig jaar een nieuwe plek met een eigen crematorium. Algemeen Belang is in 2015 overgenomen door Dela.

Locatie

De gemeente ging in 2015 akkoord met de nieuwe locatie. Drie jaar later bouwde Respectrum bij P+R Hoogkerk het tweede crematorium van Groningen-Ommeland en -Stad op grondgebied van de gemeente Tynaarlo. Omwonenden van het Westpark en Respectrum probeerden de plannen tevergeefs bij de rechtbank tegen te houden vanwege economische belangen (is Groningen wel groot genoeg voor drie crematoria?), vermeende verkeersproblemen, overtreding van bouwregels, schade aan de natuurwaarde van het gebied, asverstrooiingen, uitstoot, valse toezeggingen (‘hier wordt niet gebouwd’), geluidshinder en geuroverlast.

Algemeen Belang Dela weerstond alle kritiek en verwacht dat er vanaf 2022 circa 700 crematies per jaar plaatsvinden in het door Povše & Timmermans architecten ontworpen gebouw. Door vergrijzing neemt het aantal uitvaarten naar verwachting sterk toe.

Topdrukte

De coöperatie heeft ruim 3 miljoen leden en is landelijk door het coronavirus drukker dan ooit. Voor het eerst sinds 1937 vonden er tijdens de paasdagen bijna honderd uitvaarten plaats, voornamelijk in Noord-Brabant en Limburg. Op eerste paasdag waren vier van haar 21 crematoria open voor crematies en afscheidsdiensten.

Op dit moment verzorgt Dela, vanuit Eindhoven marktleider in de Nederlandse uitvaartbranche, twee keer zoveel uitvaarten als normaal (80 à 90) en zijn er ook ’s avonds en op zondag plechtigheden. Door de extra openingstijden kan de organisatie de extra uitvaarten naar eigen zeggen goed aan.

Ze meldde eind vorige maand de grootste drukte in de uitvaartlocaties rondom Uden en Tilburg, een verdubbeling in Nijmegen en een stevige toename in het gebied tussen Breda en Rotterdam. Omdat er nauwelijks nog opbaringen in verpleegtehuizen en hospices zijn, plaatste de organisatie op meerdere locaties extra koelfaciliteiten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu