Bouw van nieuwe Eemsdelta Campus iets vertraagd

Niet dit jaar, maar begin volgend jaar gaan de eerste palen van de nieuwe Eemsdelta Campus de grond in. Het project, dat ruim 35 miljoen euro kost, moet in 2022 klaar zijn.

De nieuwe Eemsdelta campus telt straks zes gebouwen.

De nieuwe Eemsdelta campus telt straks zes gebouwen. Foto: De Unie Architecten en Felixx Landschapsarchitecten, beelden door: Plomp Visuals.

Directeur Klaas Reinders van Projectbureau nieuwbouw Onderwijscampus kan vanuit zijn kantoor het bouwterrein waar de nieuwe campus in de toekomst verrijst, precies zien. Het perceel wordt op dit moment bouwrijp gemaakt. Van de zusterflat in Solwerd die er ruim vijftig jaar stond, is alleen nog een hoopje puin over. En binnenkort begint bouwbedrijf BAM Bouw en Techniek met het echte werk: het bouwen van die enorme campus.

Het was de bedoeling om in november te beginnen met heien. Maar de voorbereidende werkzaamheden vergen meer tijd. Om de aanvoer van de heipalen mogelijk te maken, worden lantaarnpalen verplaatst en verkeersborden verwijderd. Naar verwachting gaan de eerst palen in januari 2021 de grond in.

Vier scholen en drie ‘gezamenlijke’ gebouwen

In de zes gebouwen, die in een soort stervorm gebouwd worden, huizen straks vier scholen met in totaal zo’n 1700 leerlingen: de George Martens School, het Theda Mansholt College, Noorderpoort en het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum.

Daarnaast komt er een sportcentrum waar lokale sportverenigingen in de avonduren en weekenden welkom zijn, een ‘Kunst en Science’-gebouw waar tekenles gegeven wordt maar ook andere clubs welkom zijn en ‘De Werkplaats’ waar technieklessen gegeven worden. Er komt een kleine sterrenkoepel op het terrein en de vijver wordt veranderd in een ‘ecologische zone’.

Niet één voor één, maar tegelijk

In het midden van ‘de ster’ is een ontmoetingsruimte met een dakterras . Daar kunnen leerlingen en medewerkers overheen wandelen. In het midden hiervan bevindt zich een patio. De gebouwen zijn gasloos, er komen 2400 zonnepanelen op de daken en het terrein om de schoolgebouwen is voor iedereen toegankelijk. „Wie straks een balletje wil trappen in de pannakooi op zaterdag, mag dat gewoon.”

Die zes fonkelnieuwe gebouwen worden niet één voor één gebouwd, weet Reinders. „Ze gaan werken in twee bouwstromen. Een noordelijke: het gebouw voor het Theda Mansholt College, de George Martens School en De Werkplaats. En een zuidelijke bouwstroom: het Kunst en Science gebouw, het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum en het sportcomplex. Daarom kunnen we ook zo snel. De verwachting is dat we in 2022 de campus in gebruik nemen.”

Coronavirus

Reinders denkt niet dat het coronavirus nog grote hobbels veroorzaakt voor de bouw. „We hebben al wel wat vertraging opgelopen in het ontwerpproces doordat we in maart opeens allemaal thuis moesten gaan werken. Maar in de bouw hebben ze waar mogelijk, wel gewoon doorgewerkt.”

Het virus zorgde ook voor wat kleine aanpassingen in de plannen. Zo is er opnieuw gekeken naar het ventilatiesysteem voor de gebouwen en worden alle toiletruimtes van sensorkranen voorzien.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Eemsdelta
menu