Bouwakkoord ondertekend: 'Dit is een belangrijke stap om Groningen veiliger te maken'

Volgens minister Kasja Ollongren krijgen de bewoners in het aardbevingsgebied door het Bouwakkoord meer regie in handen en krijgen ze sneller duidelijkheid over de versterking van hun woning. Foto: Nationaal Coördinator Groningen

De handtekeningen zijn gezet: minister Kajsa Ollongren, Maxime Verhagen van Bouwend Nederland en Peter Spijkerman van Nationaal Coördinator Groningen ondertekenden woensdagmiddag het Bouwakkoord.

Het Bouwakkoord is een onderdeel van een pakket aan maatregelen die de versterking van gebouwen in Groningen moet versnellen.

‘Bouwakkoord is een belangrijke stap’

Volgens Ollongren krijgen de bewoners in het aardbevingsgebied door dit akkoord meer regie in handen en krijgen ze sneller duidelijkheid over de versterking van hun woning. De minister is woensdag onder meer voor het Bouwakkoord naar Groningen getogen.

Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, vindt de ondertekening een mooie stap om de versterkingsopgave vlot te trekken. „Kleine en grote bedrijven kunnen hierdoor een bijdrage leveren aan de versterkingsopgave”, zegt hij. „Het is nu zaak om na deze ondertekening zo snel mogelijk opdrachten te verstrekken, zodat de bewoners in het gebied geholpen worden.”

Bouwimpuls ging Bouwakkoord voor

In februari werd er een soortgelijk akkoord ondertekend. Dat heette de Bouwimpuls: een soort proef waarin zes bouwbedrijven samen met het Rijk, de NCG en de regionale overheden elfhonderd woningen versneld moesten aanpakken. Dat was als het ware de eerste stap richting het Bouwakkoord.

Directeur Spijkerman van de NCG laat weten blij te zijn dat het nu ‘echt’ zo ver is. „De eigenaar kan zelf een aannemer kiezen, optreden als de opdrachtgever van de versterking van zijn woning en zit in een vroeg stadium aan tafel met de aannemer om de versterkingsmaatregelen te bespreken.”

Bouwpool

Om bouwcapaciteit te organiseren wordt een bouwpool ingericht. Zo wordt inzichtelijk welke bouwbedrijven op welk moment beschikbaar zijn voor welk type opdracht. Alle bouwbedrijven, zowel grote partijen als MKB-ondernemers, kunnen zich hiervoor inschrijven en worden op basis van geschiktheid en capaciteit gekoppeld aan de eigenaar.

Door middel van de bouwpool wordt de beschikbare bouwcapaciteit, en daarmee de voortgang van de versterkingsoperatie voor de langere termijn geborgd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu