Bouwregels Stad genegeerd

Bij nieuwbouwprojecten in de stad laten bouwers de regels voor aardbevingsbestendig bouwen bewust voor wat ze zijn. Dat meldt het vakblad Cobouw.

Cobouw deed de afgelopen tijd onderzoek naar de mate van aardbevingsbestendig bouwen in Groningen. Het blad heeft documenten in handen waaruit blijkt dat bouwbedrijf Rottinghuis het project Lunettenhof op het Europapark niet bouwt volgens de regels voor aardbevingsbestendig bouwen.

Marginaal

Rottinghuis is een dochter van VolkerWessels, een woordvoerder van dat bedrijf zegt in het blad: ,,We bouwen in het aardbevingsgebied altijd aardbevingsbestendig. Er zijn maatregelen genomen die door alle partijen als voldoende worden gezien.’’

Architect Henk Scholten van Lunettenhof zegt dat er op aandringen van kopers aanpassingen zijn gedaan. ,,Er is iets gedaan met de fundering, maar dat is marginaal.’’

Volgens Cobouw zeggen woningcorporaties en de Vereniging Eigen Huis dat meerdere bouwers niet aardbevingsbestendig bouwen.

Verplichting

Daarmee zijn ze niet in overtreding. Waar minister Kamp in 2015 zei dat dat hij nieuwe regels voor aardbevingsbestendig bouwen zo snel mogelijk wil opnemen in het Bouwbesluit, is dat nog altijd niet gebeurd. Bouwers zijn hierdoor niet verplicht de regels toe te passen, terwijl de meerkosten van aardbevingsbestendig bouwen groot zijn.

Dat bleek bijvoorbeeld bij het Groninger Forum. Dat werd deels gesloopt om het vervolgens aardbevingsbestendig te kunnen maken. Dat kostte alles bij elkaar 68 miljoen euro.

Van der Schaaf

Wethouder Roeland van der Schaaf zegt dat alle gemeentelijke gebouwen aardbevingsproof gebouwd worden. Hij kent ook de projecten waar niet volgens de regels wordt gebouwd.

,,Het is nu een vrijwillige regeling tussen bouwers, projectontwikkelaars en de NAM. Komen ze er onderling niet uit, gaan de bouwers vaak bouwen zonder zich aan de regels te houden. Wij zien het liefst dat het wel gebeurt, maar snappen de bouwers wel. De NAM kan ontzettend moeilijk doen. De bouwer moet wel vooraf de kopers informeren.’’

Moeten de regels zo snel mogelijk opgenomen worden in het Bouwbesluit? ,,Ja, maar dan moet er meteen een deugdelijke financiële regeling bij. Anders wordt bouwen in Groningen zo duur dat er amper nog een huis wordt gebouwd.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu