Bovenop een van de bunkers bij de Punt van Reide broeden straks vogels (vossen en steenmarters kunnen daar lekker niet bij)

Op het dak van een van de bunkers van Batterij Fiemel heeft het Groninger Landschap een ‘predatorvrije broedzone’ aangelegd. Dat is een plek waar vogels kunnen nestelen, zonder aangevallen te worden door roofdieren.

Het dak van een van de bunkers bij Batterij Fiemel is bedekt met een speciale laag kleischelpen. Kustvogels zoals visdieven broeden graag op kiezelstrandjes, maar juist daar zijn ze kwetsbaar.

Het dak van een van de bunkers bij Batterij Fiemel is bedekt met een speciale laag kleischelpen. Kustvogels zoals visdieven broeden graag op kiezelstrandjes, maar juist daar zijn ze kwetsbaar. Foto: Silvan Puijman

Een vos kan niet tegen de hoge steile wand van de bunker opklimmen. ,,Een steenmarter wel, maar omdat bovenaan een soort schuine rand zit, kan hij niet op het dak komen. Wij kunnen er bijvoorbeeld ook niet met een ladder komen’’, zegt Silvan Puijman van de natuurorganisatie.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's