Boze Hareners laten zich horen over fusie in het Postillion Hotel

FOTO DVHN

Een luid protest tegen herindeling klonk woensdagavond tijdens een informatiemarkt in het Postillion Hotel in Haren.

Zo'n honderdvijftig Hareners hadden zich verzameld, het gros met een sticker met daarop 'Haren Zelfstandig!' op de borst. Deze stickers werden uitgedeeld door het Burgercomité Haren, dat zich hevig verzet tegen de plannen om Haren met Groningen en Ten Boer te laten fuseren.

Fusiebesprekingen

De avond was bedoeld voor inwoners om informatie te vergaren over de beoogde herindeling. Ook konden zij hun wensen voor en zorgen over de toekomstige fusiegemeente kenbaar maken, zodat de gemeente deze mee kan nemen in de fusiebesprekingen.

Gedeputeerde Patrick Brouns (CDA) was aanwezig om vragen te beantwoorden over het besluit van Gedeputeerde Staten (GS) om de drie gemeenten te laten fuseren.

Ongenoegen

Een aantal van de aanwezigen liet overduidelijk het ongenoegen horen over het fusievoornemen en vuurde verhitte vragen af op de gedeputeerde: waarom toch kiezen voor een herindeling, terwijl een meerderheid van de inwoners heeft aangegeven tegen te zijn en ook de raad bij besluit koos voor behoud van zelfstandigheid? En waarom van bovenaf een fusie opleggen, terwijl eerder is gezegd dat dit niet zou gebeuren?

De uitleg van Brouns, dat GS niet alleen de verantwoordelijkheid hebben voor Haren en in een fusie de beste oplossing zien in een breder regionaal perspectief, kon op weinig begrip rekenen.

Op 13 september komen GS met een herindelingsontwerp. Dan kunnen zienswijzen worden ingediend, waarna het ministerie van Binnenlandse Zaken, de Tweede en Eerste Kamer zich erover buigen.   

Nieuws

Meest gelezen

menu