Brandbrief COA-medewerkers: bang voor criminele asielzoekers

Personeel in asielzoekerscentra voelt zich onveilig door asociaal en crimineel gedrag van asielzoekers uit Noord-Afrikaanse landen.

In een brandbrief aan de directie zeggen personeelsleden dat de situatie in de centra ‘onhoudbaar wordt’. De asielzoekers uit vooral Marokko en Algerije hebben nagenoeg geen kans op een verblijfsvergunning, maar de laatste maanden zijn ze met honderden naar Nederland gekomen.

Brandbrief

De brandbrief aan de directie is afkomstig van de ondernemingsraad (or) van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De or pleit voor een aparte opvang voor deze mensen met ‘een sterk versoberd regime’. „De grens is bereikt. Om erger te voorkomen zijn onmiddellijke maatregelen noodzakelijk.”

De or schrijft dat werknemers ‘hun werk niet langer veilig en goed kunnen uitvoeren’. „Daarmee komen ook de veiligheid, opvang en begeleiding van de overige asielzoekers onder druk te staan.”

Tot en met oktober dit jaar hebben volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst 1743 mensen uit Marokko, Algerije en Tunesië asiel aangevraagd. Over heel 2015 waren dat er 206. Het merendeel komt uit een ander EU-land, vaak Duitsland, waar hun aanvraag is afgewezen. Dat staat deze groep ook in Nederland te wachten.

Gesprek over verbetering en veiligheid

Het COA zegt de brandbrief zeer serieus te nemen en met de ondernemingsraad in gesprek te zijn over verbetering van de veiligheid. „Dat er iets moet gebeuren is duidelijk”, aldus een woordvoerder. De ondernemingsraad zelf wil de brief niet nader toelichten.

Een medewerker van een azc schetst de dagelijkse praktijk: ,,De meesten zijn criminelen, jatten alles wat los en vast zit. En ze blowen en drinken tot diep in de nacht, draaien harde muziek. Met name vrouwelijke collega’s voelen zich onveilig bij deze groep.”

Zakkenrollende Marokkaanse asielzoekers

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen trok twee weken geleden al aan de bel, vanwege het hoge aantal zakkenrollende Marokkaanse asielzoekers in het stadscentrum. Eerder waren er incidenten in Oude Pekela, Hoogeveen, Onnen en Ter Apel. Donderdagmiddag probeerden vijf asielzoekers in Hoogezand een 14-jarige fietsster te beroven van haar mobiele telefoon. Kort daarvoor vielen ze een ander meisje (14) lastig.

Na het tweede incident is het vijftal aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Twee van hen bleken afkomstig uit het asielcomplex in Ter Apel. De overige drie hebben geen vast woonadres.

Nieuws

Meest gelezen

menu