Brandbrief Wakker Dier over te gladde vloeren voor kalfjes: 'Echt shocking'

98 procent van alle Nederlandse kalfjes leven volgens Wakker Dier op ongeschikte vloeren. Foto: Shutterstock

Wakker Dier wil dat de overheid een eind maakt aan de belabberde leefomstandigheden van kalfjes. Gladde vloeren veroorzaken ernstige en structurele welzijnsproblemen bij de jonge dieren. ,,We vinden het echt shocking’’, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Wakker Dier heeft een brandbrief gestuurd aan minister Schouten van Landbouw. De dierenwelzijnsorganisatie trok vorig jaar al aan de bel over het leed bij kalveren, maar nog altijd werkt de subsidieregeling voor diervriendelijke stalvloeren voor kalveren niet. Deze regeling voor diervriendelijke vloeren gold als ‘lichtend’ voorbeeld, maar ondanks de 12,5 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is bij het landbouwministerie blijkt dat er maar amper gebouwd wordt.

In 2007 concludeerde voormalig LNV-minister Verburg dat gladde en harde vloeren niet goed zijn voor kalveren, maar dat zij moeten leven op betere, rubberen vloeren. Dertien jaar later is er nog steeds niets veranderd, terwijl dit in strijd is met de wet Houders van Dieren. Deze wet geeft aan dat de kalfjes moeten leven op een stroeve vloer met een comfortabele ligruimte.

'Ik vind het onbegrijpelijk'

Hilhorst stelt dat er een einde moet komen aan het slechte leven van de kalfjes. ,,Ik vind het onbegrijpelijk dat het nog steeds niet is gebeurd, het is al hartstikke lang bekend.’’ Volgens haar komen er jaarlijks een miljoen kalfjes naar Nederland. ,,Je praat over een periode van dertien jaar wegkijken, dus reken maar uit.’’ In de brief aan minister Schouten noemt zij de situatie ‘onacceptabel’.

Volgens Wakker Dier leeft grofweg 98 procent van de kalveren in Nederland op ongeschikte vloeren. Zij roept de overheid daarom op een eind te maken aan de slechte leefomstandigheden van kalfjes en vraagt de minister zo snel mogelijk te handhaven. ,,We zijn klaar met het wachten, stimuleren en vragen. Wij willen dat de minister haar verantwoordelijkheid neemt en betere vloeren verplicht stelt’’, oppert Hilhorst.

Nieuws

menu