Brandweer zaagt boom om in Scheemda tijdens vierde reddingspoging van vastzittende poes Odie

Odie de poes, toen ze nog in de boom zat. Foto: Noordernieuws

Een poes die sinds zaterdagmiddag in een boom aan de Tulpstraat in Scheemda zat, is maandagochtend gered. De brandweer heeft de boom uiteindelijk omgezaagd omdat het beestje er na drie reddingspogingen niet uit wilde komen.

De poes, die naar de naam Odie luistert, zat sinds zaterdagmiddag in de boom en wilde er niet meer uit. De brandweerlieden probeerden zondag om het beestje te bereiken via een trap, maar dat mislukte. Ook het daaropvolgende plan, om het diertje met een hogedrukspuit de boom uit te spuiten, werkte niet.

Boom omgezaagd

Na de hogedrukspuit besloten de brandweerlieden om met een lagedrukspuit Odie alsnog uit de boom te krijgen, maar ook de derde poging mislukte. Na de douche ging de natte poes languit op een tak liggen om weer op te kunnen drogen.

Maandagochtend is er door de gemeente een vergunning geleverd voor het omzagen van de boom, wat daarna ook gebeurde. Zo kon Odie weer worden herenigd met haar baasje. Als dank kregen de brandweerlieden koffie en koek aangeboden.

‘Of de kat, of de boom’

Op sociale media wordt verontwaardigd op het nieuws dat de brandweer een boom heeft omgezaagd voor het beestje, maar het was ‘of de kat, of de boom’, geeft persvoorlichter Jesse Mol aan. „De kat zat zaterdag al in de boom en wij hebben onze 24 uursprocedure gevolgd. Dat houdt in dat we in actie komen wanneer de kat langer dan vierentwintig uur in de boom zit, omdat het beestje er vanzelf uitkomt.”

Odie sprong echter niet uit de boom, maar ging telkens hoger zitten. Zo kon de brandweer uiteindelijk niet meer bij de kat. „Ik hoorde dat de kat ook is aangevallen door kraaien en echt niet naar beneden kwam. De hoogwerker kon niet ter plaatse komen. Voor ons was het kiezen: of de kat, of de boom”, vertelt Mol.

Eind goed, al goed

Uiteindelijk is er iemand van de gemeente langsgekomen om toestemming te geven voor het omhakken van de boom. „Na het omzagen zat de kat nog op precies dezelfde plek, dus die was echt bang. Eind goed al goed: de kat is nu veilig thuis en heeft eten en drinken gekregen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu