Breiactie om Gronings gas naar Binnenhof

De breiactie van de Groningse kunstenares Agnes Bakker krijgt een landelijk vervolg. Samen met Milieudefensie wil ze de formateur(s) er van overtuigen dat de gaskraan dicht moet en Groningers niet langer in de kou mogen staan.

De actie, Gronings gas, brei er een eind aan , start donderdag. Bakker reist naar Den Haag waar aansluitend een breicafé wordt gehouden. De komende weken zijn er meer: ook in Baarn, Garnwerd, Groningen en Rijswijk kunnen mensen meedoen.

Doel is om in honderd dagen een nieuwe deken te maken. Groter dan het exemplaar waarmee in februari het kleinste huisje van de provincie Groningen, in het dorp Rottum (foto), werd ingepakt. Daarvoor werden duizenden breiwerkjes gebruikt.

,,De boodschap toen was solidariteit betuigen met de mensen in het aardbevingsgebied. Nu gaat het er om wat in het regeerakkoord komt over gaswinning’’, zegt Bakker.

Jorien de Lege van Milieudefensie stelt dat in het regeerakkoord keiharde afspraken moeten komen over het dichtdraaien van de gaskraan en over de manier waarop gedupeerden worden gecompenseerd.

Wat er met de nieuwe deken gaat gebeuren, is volgens Bakker afhankelijk van wat er in het regeerakkoord komt te staan. ,,Misschien rollen we de deken uit op het Binnenhof. Of overhandigen we ‘m aan de nieuwe regering. We gaan dat nog bepalen.’’

Foto: Archief Corné Sparidaens

Nieuws

menu