'Brein' achter gijzeling Groningse zeeschip verzet zich tegen uitlevering

De in Zuid-Afrika gearresteerde Nigeriaan die het brein zou zijn achter de kaping van het Groningse schip Rapide verzet zich tegen uitlevering aan Nederland.

Itoruboemi Benson Lobia (28) werd gearresteerd op Tambo International Airport, nabij Johannesburg. Hij is voorgeleid bij de rechtbank, Kempton Park Magistrate’s Court, wegens piraterij.

Uit een vervolgzitting blijkt volgens de Zuid-Afrikaanse Sunday Times dat hij zich verzet tegen uitlevering aan Nederland. Het Landelijk Parket heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld tegen de kapers. Volgens de autoriteiten moet Lobia worden gezien als het ‘mastermind’ achter de één maand durende gijzeling van de scheepscrew. Hij zou leiding hebben gegeven aan de actie.

Op 7 november kreeg het Interpolbureau in Zuid-Afrika de melding dat de Nigeriaan via Zuid-Afrika naar Mauritius wilde vliegen. De vermeende piraat werd direct onderschept. Nederland heeft gevraagd om zijn uitlevering.

Volgens het landelijk Parket heeft Lobia zich schuldig gemaakt aan wederrechtelijke vrijheidsberoving, gijzeling, zeeroof, het kapen van een schip, geweld aan boord van dat schip en afpersing. Uit de stukken blijkt het vermoeden dat deze Lobia - onder de aliassen ‘ Major ’ en ‘ Seaman ’ - onderhandelde over de vrijlating voor de scheepsbemanning. Naar verluidt is er fors betaald.

Een van de twee Interpolmedewerkers, Samuel Dlamini, verklaarde bij de eerste zitting dat de Nigeriaan is geïdentificeerd aan de hand van een kopie van zijn paspoort, dat door de Nederlandse autoriteiten was verstrekt.

Het 146 meter lange schip Rapide - eigendom van de Groningse rederij ForestWave Navigation BV - werd 21 april vorig jaar aangevallen door piraten vanaf de kust van Nigeria. Elf bemanningsleden werden gegijzeld.

Het Landelijk Parket weet nog niet hoe lang de uitleveringsprocedure zal duren.

Nieuws

menu