Paradijs voor bedreigde stern en visdief in de Eems, maar vogelgriep ligt op de loer. 'Dode vogels ruimen we zo snel mogelijk op'

Een noordse stern voert zijn broedende partner een harinkje op het broedeiland in de Eems bij Bierum.

Een noordse stern voert zijn broedende partner een harinkje op het broedeiland in de Eems bij Bierum. Foto: Provincie Groningen/Peter de Boer

Het kunstmatig aangelegde vogeleiland in de Eems bij Bierum is binnen vijf jaar uitgegroeid tot de belangrijkste broedplek voor noordse sterns en visdiefjes in het waddengebied.

Dat blijkt uit metingen van Sovon Vogelonderzoek Nederland in opdracht van de provincie Groningen. Volgens tellingen van dit instituut broedde in 2022 ruim 30 procent van de totale stern- en visdiefpopulatie op het wad op het eiland ‘Stern’ dat in 2017 is opgespoten voor de zeedijk bij Spijk.

Sovon telde vorig jaar 945 visdiefpaartjes en 144 broedparen van de noordse stern. Daarmee telt het 2 hectare metende eiland voor beide soorten de grootste kolonies van de Waddenzee. Ze doen het bovendien relatief goed bij Bierum.

Vergeleken bij andere kolonies op het wad is het broedsucces van het visdiefje volgens Sovon ‘goed’, met gemiddeld ruim 1 jong per paartje. De noordse stern brengt gemiddeld 0,7 jong per paartje groot: dat is ‘redelijk’ vergeleken met de rest van het wad.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's