'Bronnen' in Rotterdam en Utrecht wijzen op slechte sterftecijfers kinderhartchirurgie UMCG in Groningen. 'Het is appels met peren vergelijken'

Het officiële sterftecijfer van de kinderhartchirurgie in Groningen is bij pasgeborenen al jaren hoger dan in de andere centra. Daarop wijzen ‘bronnen’ bij de hartcentra in Rotterdam en Utrecht.

Tijdens de fakkeloptocht afgelopen zaterdag in Groningen tegen het aardbevingsbeleid waren ook veel spandoeken tegen de sluiting van het kinderhartcentrum te zien.

Tijdens de fakkeloptocht afgelopen zaterdag in Groningen tegen het aardbevingsbeleid waren ook veel spandoeken tegen de sluiting van het kinderhartcentrum te zien. Foto:ProNews

In 2020 was er in Groningen zelfs een uitschieter met een sterfte van ruim 13 procent van de pasgeborenen terwijl het gemiddelde van de kinderhartcentra in Rotterdam, Utrecht en Leiden rond de 4 procent schommelt. Bij volwassenen, kinderen en zuigelingen was het sterftecijfer in Groningen gelijk of soms beter dan in de andere centra.

‘Een ongelukkige samenloop van omstandigheden’

Nieuws

menu