Brons Museum Appingedam haalt bakzeil bij hof

Het Brons Motoren Museum uit Appingedam werd twee jaar geleden uit de oorspronkelijke Brons-fabriek (foto) gezet: sindsdien zit het zonder onderdak. Foto Archief Jan Zeeman

Het Brons Motoren Museum uit Appingedam lijkt te kunnen fluiten naar het geld dat het eerder kreeg toegewezen in zijn slepende strijd met ex-’huurbaas’ Control Seal.

Het gerechtshof in Leeuwarden veegt een claim van bijna een miljoen euro van tafel. Control Seal zette het museum twee jaar geleden uit de vroegere Brons-motorenfabriek (hier op archieffoto) na bijna een jaar ruziën.

Al twee jaar dakloos

Sindsdien is het museum dakloos. De beherende stichting hoopte een miljoen op te eisen aan dwangsommen. Die kreeg ze toegewezen door de kortgedingrechter in Groningen omdat Control Seal zich niet zou hebben gehouden aan de voorwaarden uit een eerdere gerechtelijke uitspraak over het huurgeschil.

Het hof in Leeuwarden ziet echter geen redenen zo’n hoog bedrag toe te wijzen terwijl er nog een bodemprocedure loopt over het huurconflict. Een zware tegenvaller, zegt museumwoordvoerder Anne Nijboer. Hij overweegt in cassatie te gaan.

‘Bruidschat’ voor nieuw museum

De stichting wil het geld gebruiken als ‘bruidschat’ voor de inrichting van een nieuw museum. Daarvoor heeft het enkele opties, onder meer aan de Winschoter tramhaven. Het is de vraag hoe lang een definitieve uitspraak in de bodemprocedure nog op zich laat wachten.

,,Het is te gek voor woorden’’, reageert Nijboer. ,,We zijn drie jaar procederen verder en 40.000 euro aan advocaatskosten, we hebben tot twee keer toe juridisch ons gelijk gehaald en het hof veegt het zó van tafel.’’

Nieuws

menu