Bojan Aleksander opent Smoke's Deli Alley en brengt zijn Joods broodje aan de man in Groningen. 'Draadjesvlees gerookt in de oven met de perfecte kruidenmix'

Bojan Aleksander van restaurant Smoke op de Grote Markt in Groningen opent woensdag een nieuwe lunchzaak: Smoke’s Deli Alley met ‘magische’ broodjes pastrami.

Bojan Aleksander opent een nieuwe lunchzaak in Groningen.

Bojan Aleksander opent een nieuwe lunchzaak in Groningen.

Hij was 18 jaar geleden in New York en at bij Katz Deli een broodje pastrami. ,,Ik heb er daarna altijd naar gehunkerd, maar ik kon het nergens vinden, in heel Europa niet’’, zegt Bojan Aleksander (38).

Tot hij nog niet zo lang geleden in Den Haag tot zijn verrukking een vergelijkbare sensatie ervoer toen hij bij Deli Daydream een broodje pastrami at. Toen wist hij het: ,,Als zij het kunnen, kan ik het ook.’’

Delicatesse en pastrami

En zie: vandaag (woensdag 15 september) opent hij lunchzaak Smoke’s Deli Alley in de Haddingedwarsstraat, steegje aan de joodse Folkingestraat. ,,Een deli is afgeleid van delicatesse, waaronder pastrami valt. Vooral joodse mensen die van Europa de oversteek naar Amerika maakten, brachten delicatessen en pastrami mee. Deli’s zitten vooral in New York en Los Angeles.’’

Wat een broodje pastrami behelst? Aleksander: ,,Het is eigenlijk draadjesvlees: gepekeld rundvlees, dat gerookt wordt, de oven in gaat en dan twee uur moet rusten. Dan krijg je magie. Ik heb de perfecte kruidenmix, maar die is geheim.’’

Duizendpoot

Aleksander zegt dat hij houdt van koken, dat al doet sinds hij 5 jaar is. Als kind wilde hij architect worden, maar het leven liep anders. Hij studeerde kunstmatige intelligentie, switchte naar technology management en werd ondertussen DJ en organisator van house evenementen. Toen hij 9 jaar geleden een dochter kreeg, werd hij hypotheekadviseur en tegelijkertijd zette hij multiculinaire foodfestivals op.

Zo’n 2,5 jaar geleden opende hij restaurant Smoke aan de Grote Markt, tegelijkertijd bar en podium voor live muziek. ,,Bij ons draait het om de Amerikaanse barbecue, low en slow, heel anders dan de Nederlandse barbecue.’’ Hij was nog geen jaar open of corona gooide roet in het eten.

Voormalige rookhok van Huize Maas

,,Onze afhaal deed het best goed, net als de online pub quizzen die we hielden. In de tweede lockdown gingen we bezorgen en dat zijn we blijven doen. Maar Smoke is niet zo groot, dus we zochten een plek van waaruit we konden bezorgen.’’

Dat werd het voormalige rookhok van Huize Maas. ‘s Middags lunchzaak met 16 stoelen waar ook vegetariërs terecht kunnen. ,,En iedereen die eens wat anders wil dan een 13 in een dozijn lunch.’’

Bojan Aleksander is transnationaal

Of hij zelf joodse roots heeft? Aleksander schiet in de lach. ,,Italiaans, Spaans, Arabisch, Mexicaans, ik ben voor elke nationaliteit aangezien. Ik ben transnationaal, zeg ik altijd, en mijn ouders komen uit Macedonië.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu