Brug te snel naar beneden: boete geëist tegen brugwachter

De brug bij Dorkwerd. FOTO ARCHIEF DVHN

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een boete van 450 euro geëist tegen een 54-jarige brugwachter. In september 2014 zou door zijn toedoen een binnenvaartschip flink zijn beschadigd. Op het moment dat het 80 meter lange schip onder de hefbrug bij Dorkwerd voer, zakte de brug plotseling en raakte het gevaarte de stuurhut. De roergangster bleef ongedeerd.

De burg wordt op afstand bediend vanuit Gaarkeuken. Het OM denkt dat de brugwachter te vroeg op de knop 'brug neer’ heeft gedrukt, waarschijnlijk uit routine. Op het moment dat de man de brug bediende, bediende hij ook de brug bij Aduard. Volgens de procedures kan dat.

De brugwachter, een inwoner van Zuidhorn, ontkent een fout te hebben gemaakt. Niet uitgesloten kan worden dat er sprake was van een technische storing. Er is na het incident summier onderzoek gedaan naar de technische staat van de oude brug.

Het OM had de man, die dertig jaar ervaring heeft als brugwachter, eerder een transactie van 450 euro aangeboden. De brugwachter betaalde niet omdat hij een oordeel van de rechter wil. Dat komt over twee weken.

Nieuws

Meest gelezen

menu