Brug zonder naam op haar plek getild in Delfzijl

De brug heeft nog geen naam, maar zaterdagochtend is het 34 meter lange brugdeel over de Oosterveldweg in Delfzijl met twee enorme kranen op haar plek getild. Inwoners konden het schouwspel via een livestream volgen.

In maart is het project naar verwachting echt af, maar de brug die het stadscentrum met de zee moet verbinden is zaterdag geplaatst. Een 34 meter lang brugdeel werd 's ochtends door twee grote kranen op zijn plek getakeld.

In maart is het project naar verwachting echt af, maar de brug die het stadscentrum met de zee moet verbinden is zaterdag geplaatst. Een 34 meter lang brugdeel werd 's ochtends door twee grote kranen op zijn plek getakeld. Foto: Peter Wassing

Met het plaatsen van het brugdeel komt de finale van het project Marconi Buitendijks in zicht. Doel van dat plan is om het stadscentrum van Delfzijl weer te verbinden met de zee. De havenstad moet hiermee ‘de poort naar de Waddenzee’ worden.

De brug, in de vorm van een soort horizontale bliksemschicht, is bekleed met hout. Het is een modern design en daarmee een opvallende verschijning in dit deel van Delfzijl. Een voorbijganger die tijdens haar hardloopsessie aan het takelen van de brug voorbij snelt, noemt het ‘een imposant ding’. Het verbindt straks het centrum van Delfzijl met het verhoogde zandstrand, de nieuwe boulevard en de Stadskwelder. Het gebied moest compleet op de schop vanwege het versterken van de dijk tussen de Eemshaven en Delfzijl.

Takelspektakel

Op de dijk is het zaterdagochtend grijs, koud en winderig. Wethouder Jan Menninga staat vanaf de dijk met zijn armen over elkaar naar het takelspektakel te kijken. Hij is trots op de oversteek. „In 2015, toen ik dit project van Emme Groot overnam, zei ik: ‘Marconi wordt het sluitstuk van mijn carrière.’ Ik ga zelf nog een tijdje door in de politiek, maar ik ben blij dat de brug er staat voordat we overgaan tot de nieuwe gemeente Eemsdelta.”

Hij kijkt er enorm naar uit dat Delfzijl straks weer een strand heeft. Net als vroeger. „Aankomende zomer kunnen de mensen hier, op het zandstrand, liggen zonnebaden.” Er komt een zonneweide, een trap naar het strand en zelfs een plek waar voor evenementen als DelfSail een podium kan worden opgebouwd.

Terwijl Menninga trots toekijkt, zijn de werklui druk in de weer om ervoor te zorgen dat de brug goed vast wordt gezet. De balustrade wordt later geplaatst. Eerst is het van belang dat het middelste deel blijft zitten.

De naam van de brug is nog niet bekend. Inwoners mochten ideeën insturen. Wethouder Menninga wilde die naam zaterdag feestelijk bekend maken, maar omdat er geen publiek bij het takelen van de brug aanwezig mocht zijn, heeft de gemeente besloten dit later te doen.

65 meter lang, 11 meter hoog en 30 miljoen euro

Fietsers en wandelaars kunnen vanaf maart 2021 gebruikmaken van de brug, die een totale lengte heeft van 65 meter. Tegen die tijd moet het hele gebied af zijn. Met het project is een bedrag gemoeid van 30 miljoen euro. Omdat de brug zo lang is, werd het op het industrieterrein bij Delfzijl in elkaar gezet en met een enorme vrachtwagen naar de juiste plek gereden.

Het is nog onduidelijk wat er met de naastgelegen Keerweerbrug gebeurt. Die brug zit vast aan de coupures, de dijkdoorgangen bij Delfzijl. Komend jaar wordt over de toekomst van dat deel van Delfzijl besloten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu