Bruno Santanera, de man achter de BioStabil, schrijft een boek over zijn strijd om zijn naam te zuiveren (en wil nog steeds in zijn tuin begraven worden)

Bruno Santanera is nog steeds van plan om in zijn eigen tuin begraven te worden na zijn dood. Hij wacht op de resultaten van het onderzoek naar onder meer de grond in zijn tuin.

Bruno Santanera in zijn tuin, naast de plek waar hij graag zijn laatste rustplaats wil vinden.

Bruno Santanera in zijn tuin, naast de plek waar hij graag zijn laatste rustplaats wil vinden. Foto: DVHN

Achterin de tuin, omgeven door groen zodat het niet vanaf de weg te zien is, zit een kuil in de aarde die is afgedekt met een groene plaat. Hier wil Bruno Santanera (85), ook wel de ‘marmerkoning’ omdat zijn tuin in Godlinze vol stond met marmeren beelden, na zijn dood zijn laatste rustplaats vinden.

De ondernemer wil niet op de begraafplaats in het dorp begraven worden, vanwege een conflict met de begrafenisvereniging. Burgemeester Gerard Beukema van Eemsdelta, die bemiddeld heeft in het conflict, zei vorig jaar dat een tuingraf in dit geval een goede oplossing is.

Tuingraf mag niet zomaar

Begraven worden buiten een kerkhof of begraafplaats, dat mag niet zomaar. Sommige boeren in Nederland hebben deze rechten nog, maar tegenwoordig moet de gemeenteraad daar speciaal toestemming voor geven. Santanera deed vorig jaar een verzoek aan de raad van Delfzijl. Die stemde in. Maar daarmee is de kous nog niet af.

,,De heer Santanera heeft vorig jaar een brief gekregen waarin uiteengezet wordt wat de procedure is en welke stappen genomen moeten worden’’, laat de gemeente weten. ,,Hij moet een ruimtelijk plan aanleveren. De gemeente kan dan een vervolgstap nemen.’’ Tot dusver heeft de gemeente niets meer gehoord van de ondernemer, maar hij is nog steeds met het tuingraf bezig.

Twee engelen

,,Ik heb het onderzoek laten uitvoeren, maar ik wacht nog op de resultaten’’, zegt Santanera. ,,Ik weet niet wanneer ze komen.’’ Wel weet hij hoe hij het graf aan wil kleden als het zo ver is. ,,De twee engelen in de vensterbank komen bij het graf en mijn beeld van Sint Jozef.’’ Dat witte beeld staat, voor nu, naast de ingang van zijn kantoor in Godlinze. Als hij naar buiten loopt raakt hij de schouder en de hand van het beeld even aan. ,,Voor geluk’’, legt hij uit.

Hij is dan wel bezig met zijn begrafenis, maar de inwoner van het eeuwenoude wierdendorp is niet van plan binnenkort de eeuwige reis te maken. Hij is nog veel te druk met zijn strijd om zijn naam te zuiveren.

Bedankbrieven en een boek in de maak

Bruno Santanera is de man achter de BioStabil, een volgens Santanera geneeskrachtige hanger met een magneet die gezondheidsklachten kan verhelpen. TROS Radar maakte zeventien jaar geleden een aflevering over de ketting, waarin ze geen spaan heel laten van het verhaal. De verkoop van de ketting stortte in en sindsdien is Santanera bezig om te bewijzen dat TROS Radar en de TU Delft onwaarheden hebben verkondigd in de aflevering.

Hij beraadt zich op vervolgstappen met hulp van jurist Werner van Bentem. Dat doet hij vanachter zijn bureau - dat eigenlijk een preekstoel is - in zijn kantoor.

Wie binnenstapt, waant zich in een soort kathedraal. Alle muren van de grote ruimte hangen vol met krantenartikelen over Santanera. Zijn komst naar Godlinze, wat hij voor het dorp heeft gedaan, zijn BioStabil. Op tafels liggen duizenden enveloppen. Steunbetuigingen van trouwe BioStabil-dragers, legt de ondernemer uit. En in kasten liggen allerhande kristallen. In mappen op een grote tafel zitten nog meer van die brieven. ,,Kies maar eentje. Dan kun je het lezen.’’

Om het bijzondere bureau ligt een stapel A4-papier. Santanera is een boek aan het schrijven. Het is nog een grote bundel papiertjes zonder paginanummer met de titel: ‘8 maart 2004, het kijkersbedrog van de eeuw!’ Hij hoopt het volgende maand af te hebben. Het gaat over zijn strijd. ,,We zijn nu bezig met redigeren’’, zegt Santanera. ,,Ik ga het boek niet verkopen. Het is voor de mensen. Zodat ze de waarheid kunnen lezen.’’

Bekijk hier een videoportret van Bruno Santanera:

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu